Зашто је Македонија толико важна Русији?

Сукоб који је пре неколико недеља избио у Македонији можда није отишао даље од Куманова и Скопља, али се његове последице увелико осећају на међународном плану. Русија је посебно забринута да се спрема "македонски Мајдан" и важно је рећи зашто.

Свијет 26.05.2015 | 16:59
Зашто је Македонија толико важна Русији?

Ситуација је свакако слична. Терористички напад албанских терориста догодио се у тренутку политичке кризе у Македоније, у којој траје прави мали политички рат између премијера Николе Груевског и лидера опозиције Зорана Заева због низа политичких скандала.

Куманово је додатно запалило и онако компликовану ситуацију. То је за резултат имало низ масовних демонстрација против власти и поделу Скопља у два табора, налик на мајданске протесте у Кијеву.

Да ли је "македонски Мајдан" једини разлог руске забринутости?

Оно што Русе највише подсећа на Кијев и због чега се Москва нарочито брине јесте чињеница да је овај политичку сукоб позиције и опозиције почео у домаћим и страним медијима да се описује као сукоб западно и источно оријентисаних политичара. А то, као што смо видели на примеру Украјине, може довести до пуча и најважнијег разлога због којег Русија помно прати ситуацију у Македонији – "Турског тока".

Војни аналитичар Мирослав Лазански је на почетку сукоба у Куманову оценио да дешавања у Македонији нису нимало случајна и да су део плана који има за циљ саботажу "Турског тока".

Подсетимо, "Турски ток" је алтернатива "Јужном току", пројекту који је имао за циљ изградњу гасовода од Русије преко Црног мора до Европе, како би се заобишла нестабилна Украјина, код која је и пре пуча било проблема у достави гаса европским потрошачима. Међутим, како је овај пројекат укинут одустајањем Бугарске, Русија је пронашла алтернативу која ефикасно заобилази критичне НАТО и ЕУ земље који би потенцијално могле да зауставе његову изградњу.

"Турски ток" иде испод Црног мора до Турске, Грчке, Македоније, Србије и даље ка ЕУ. Грчка, иако члан ЕУ и НАТО пакта, налази се тешкој финансијској ситуацији и дуговима за које криви ММФ и европске кредиторе. Уз то, нова грчка влада Алексиса Ципраса одавно се залаже за курс приближавања према Русији.

Турска је такође прича за себе. Као регионална сила и најважнији партнер Америке на Блиском истоку, она је одувек активно водила сопствену спољну политику због чега је, између осталог, дугогодишњи кандидат за чланство ЕУ.

Македонија – најслабија карика Турског тока

"Чињеница је да се поново заљуљало у Македонији, она је најслабија карика "Турског тока" који треба да иде преко Русије, Турске, Грчке, Македоније, Србије и Мађарске. Турци ће дати, Ципрас ће вероватно дати, Србија ће дати, Орбан ће дати и ево ти руског гаса у Аустрији. Како то пресећи?", наговестио је Лазански, додавши да не види ниједан други разлог да се Албанци у Македонији баш сада побуне.

Познато је да је Македонија, баш као и Србија, пријатељски настројена према Русији. Такође је и земља кандидат на путу за чланство у ЕУ која се није придружила санкцијама Русији. Њен председник је такође отпутовао на Параду победе.

За Москву, реч је о једној од ретких европских држава која није у лошим односима са Русијом, а то је за њу од велике важности. Наравно, пад владе пријатељске Москви и долазак друге "мање кооперативне" може се лоше одразити по реализацију Тока. То је потврдио и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров који је изјавио да се догађајима у Македонији грубо управља споља и да то забрињава Москву.

Лавров је нагласио да иза догађаја у Македонији "стоји жеља да се утиче (на Груевског) због одбијања да се прикључи санкцијама против Русије", као и због тога што је "својевремено подржао Јужни ток". Рекао је да је разлог томе и што македонски премијер сада "изражава спремност да сарађује у реализацији других могућности испорука енергената из Русије на југ Европе, укључујући и Турским током".

Извор: Србија данас

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЗАМИСЉЕН

06.03.2017 09:54

Македонци како год било, небих вам био у опанцима...

ОДГОВОРИТЕ