Кинески "Глобал тајмс" пријети Вашингтону

Кинеске државе новине "Глобал тајмс" запретиле су ратом САД, ако Вашингтон настави да се меша у кинеске територијалне спорове!

Свијет 26.05.2015 | 13:15
Кинески "Глобал тајмс" пријети Вашингтону

Кина има дуги попис територијалних спорова у Јужнокинеском мору, а један од најпознатих је са Јапаном око ненастањеног острвског ланца "Диаоју", или "Сенкаку" на јапанском.

Ради се о острвима северноисточно од Тајвана, богатим природним ресурсима.

Прошле седмице кинеска ратна морнарица оштро је упозорила посаду америчког посматрачког авиона "П8-А Посеидон" (Кинези га зову шпијунским авионом), након што је примећен у ваздушном простору изнад серије вештачких острва које Кина гради како би утврдила своје право на цијело море.

Појачана кинеска војна присутност у том подручју види се као "раст самоуверености" и жеља за стварањем политичке сфере утицаја.

Градња вештачких острва и гребена довела је до "узбуне" међу кинеским суседима, попут Малезије и Вијетнама - наводи британски "Индипендент".

Филипини, у чијој близини Кина прави вештачка острва, одмах су позвали САД да их заштите од кинеске "агресије".

Волтаир Газмин, филипински министар одбране, најављује да ће се састати са америчким колегом на Хавајима и затражити јачу америчку помоћ.

Кинески суседи забринути су јер је у Јужнокинеском мору сада ограничена слобода пловидбе и летења.

Кинези отворено прете америчким авионима, уз поруку Пекинга да је Кина "чврста као стена" у својој намери да сачува безбедност земље.

Извор: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СССС

26.05.2015 13:44

НЕКАДА САМ РЕКАО ДА ЧЕ И ЊИМА (САД-у) ДОЧИ КРАЈ НИЈИХОВОМ ПОНАШАЊУ ПРЕМА МАЊИМ ЗЕМЉАМА АЛИ КАДА ЈЕДНА ЗЕМЉА ПОПУТ КИНЕ ИЛИ РУСИЈЕ ИЗГУБИ СТРПЉЕЊЕ ОНДА НЕКА СЕ ДОБРО ПАЗЕ,А НАДАМ СЕ ДА ЧЕ УБРЗО НЕКО ДА УСТАВИ ТУ БАГРУ ДА СИЈЕ ЗЛО ПО СВЕТУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

26.05.2015 15:06

Када Америка престане да успоставља демократију у свијету,тада це настати мир на планети