Шта ваше објаве на Фејсбуку говоре о вашем карактеру?

Истраживачи су такође открили какве особе добијају више лајкова и коментара на Фејсбуку. А то нису само екстровертне особе, како се обично мисли.

Занимљивости 26.05.2015 | 07:46
Шта ваше објаве на Фејсбуку говоре о вашем карактеру?

Зашто неки људи пишу на Фејбуку о забави на којој су били синоћ, док други деле занимљиве чланке? Има ли везе карактер особе с врстом објава на друштвеним мрежама? Тај задатак одлучила је да реши група британских научника са Универзитета Брунел.

Истраживали су више од 550 људи и тражили како се на Фејсбуку понашају људи са ових пет значајних особина: екстровертност, неуротичност, отвореност за нова искуства, поводљивост и савесност.

Резултати многе неће изненадити. Укратко, испада да смо сви група несигурних која тражи пажњу.

"Онај ко је свеснији тога да би објаве могле да нервирају пријатеље, тај ће више пазити да избегава досадне и живцирајуће теме, а више ће објављивати занимљиве и забавне теме, пише научница Тара Маршал са Универзитета Брунел у њеном истраживању.

У експерименту су успели да класификују неколико основних категорија тема о којима људи пишу на Фејсбуку.

Доста тога објављујете о онима које волите. Занимљиво је да су истраживачи открили како је доста објава о љубавном партнеру заправо знак несигурности и мањка самопоуздања.

Доста објављујете о храни и вежбању. Ако сте у овој категорији, велика је шанса да сте нарцисоидни.

Доста објављујете о томе шта се догађа у свету. Опустите се, ово је позитивна категорија. Истраживање показује да објављивање мноштва чланака о интелектуалним темама значи виши степен отворености, и да сте очигледно интелектуалац, креативац и знатижељни.

Пишете о деци. Према студији, вероватно сте савеснији од других. У вашим објавама има више сврхе од самог комуницирања с пријатељима.

Истраживачи су такође открили какве особе добију више лајкова и коментара на Фејсбуку. А то нису само екстровертне особе, како се обично мисли. Нарцисоидност ће донети више лајкова и коментара него самопоуздање, пише у студији.

Док праћење важних вести у свету може значити да сте боља особа, то вам неће донети већу пажњу ваших пријатеља. Уместо тога објаве о успесима и друштвеним активностима из свакодневног живота ће измамити највише реакција.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар