Зашто новинар из Србије не може у Русију?

Независно удружење новинара Србије (НУНС) најоштрије је данас протестовало због забране уласка у Русију новинару Стевану Дојчиновићу.

Србија 25.05.2015 | 22:48
Зашто новинар из Србије не може у Русију?

НУНС очекује од Министарства иностраних послова Републике Србије и Амабасаде Русије објашњење због чега је новинару Дојчиновићу онемогућен боравак у овој држави, наводи се у саопштењу.

Новинар Стеван Дојчиновић је требало да одржи предавање студентима Факултета за журналистику у граду Вороњежу.

На аеродрому Шерметјево, међутим, 13. маја 2015. године, и поред уредне документације и позивног писма, задржан је на граничној контроли. Након што је 24 часа био изолован, враћен је редовним летом у Србију.

Без икаквог образложења, речено му је да у Русију не сме да долази до 2020. године.

НУНС сматра овакав поступак скандалозним јер Стеван Дојчиновић није прекршио ниједан закон, нити има основа да му се ограничава кретање, тим пре што је у Русију кренуо на позив Факултета за журналистику у Вороњежу.

НУНС очекује објашњење од надлежних власти Русије јер овакви поступци доводе у питање основне међународне демократске стандарде који новинарима гарантују слободу кретања, без икаквих ограничења.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хало

25.05.2015 21:57

Враћен је и Немачки посланик исто има забрану до 2020.А зашто су враћени?Ви из НУНСА не правите се луди,јер у Русији је ступио на снагу нови закон о НВО.Сви који су задрто радили против Руског народа и државе и то удружено са западњацима неће видети Русију у наредним деценијама.То што је неко новинар не ослобађа га одговорности за пропаганду и лажи против једне Државе и народа.Уосталом све се зна али се ови из НУНСа праве луди. На срећу није у Кремљу пијани Јелцин на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво

26.05.2015 04:50

То је дрзава,људи све знају,ко све с..ре и додворава се западу.Има неки да не смију ни помислити да оду тамо,јер Русе знају те пустит па кад се вратис само се сусис и коса ти опада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мимо

26.05.2015 14:58

Хаха Руси их прво позову па кад они отпутују онда их малтретирају ко ето сад испада људи немогу без русије коме је јос стало да иде у русију. Гглупости Руске спрдају се сами са собом.

ОДГОВОРИТЕ