Вучић:Није Србија Федеx, да испоручи Шешеља без процедуре

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да Србија не може лидера радикала Војислава Шешеља да врати у Хашки трибунал, а да се претходно не испоштују све процедуре. "Није Србија Федеx или Де-ха-ел", примјетио је премијер.

Србија 25.05.2015 | 09:45
Вучић:Није Србија Федеx, да испоручи Шешеља без процедуре

Он је за Б92 рекао да Србија још није добила званичан захтјев Хашког трибунала о враћању Шешеља у Хаг и да ће на тај захтјев одговорити чим он буде достављен.

Премијер је нагласио да Србија неће угрозити своју европску будућност, да ће наставити сарадњу с Хагом, али је истакао да ће наставити да штити интересе својих грађана.

Он је рекао да нема сумње да су одлуке о враћању Шешеља у Србију и захтјев за његовим повратком "крајње неморалне", додавши да у политици "на неморалне одлуке морате да размислите како да одговорите".

"Орвел је рекао - 'урличи са вуковима да би спасао своју главу'. Не намеравам да учествујем у урликању чопора, који мисли да неморалним одлукама може да промени свет", навео је Вучић.

Према његовим ријечима, Влада Србије је одредила Сашу Обрадовића да у њено име води поступак по питању враћања Шешеља.

Он је указао да је чудна та журба са враћањем Шешеља, ако се има у виду да је он у Хагу провео десет година без донијете пресуде.
"И каква је сада то журба, ако није нека политичка жеља да се у Србији изазове политичка дестабилизација", примјетио је Вучић.

Он је подсјетио да је Шесељ почео да прима хемиотерапију, на 14 дана по три дана, упитавши шта ће се десити уколико се врати у Хаг и тамо премине.

"Онда ће Влада Србије да буде убица, ја или неко други. Дајте да видимо све то, какво му је здравствено стање, шта им је намера, шта закони кажу. Нећемо угрозити ни европски пут Србије, нити поштовање међународног јавног права, али овде постоји безброј процедура о којима морамо да разговарамо у Хагу", закључио је Вучић.

Провокација

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да је пуштање дрона са заставом велике Албаније над стадионом у Београду за вријеме утакмице двије репрезентације била недвосмислена и организована политичка провокација, и да и он и премијер Албаније Еди Рама знају ко је то учинио.

Вуцић је то рекао одговарајући на питања у Интервју на ТВ Б92 пред пут у Албанију, назначивши да ће то бити прва посјета премијера Србије тој земљи.

Премијер је указао да су Албанија и албански народ у експанзији, и економској и политичкој, и да "морамо да водимо рачуна о томе да имамо веома добре односе и да настојимо да у тој земљи имамо што већи број инвеститора, као и трговински суфицит".

Како је рекао, зна да би многи вољели када би рекао да неће да иде у Албанију и да би рекација била "то, ако си им рекао".

"Али, то не би било у интересу Србије", истакао је, мада је свјестан да му та одлука неће донијети политичке поене.

Србија воли Републику Српску

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је нормално да Србија воли Републику Српску, али да поштује и БиХ и не жели њену разградњу.
"Имамо обавезу у складу са Дејтонским споразумом. Припадамо истом народу и нормално је да волимо Републику Српску, али поштујемо БиХ. Не желимо њену разградњу и желимо дијалог са Бошњацима", рекао је Вучић.

Премијер Србије је за Б92 истакао да жели дијалог са Бошњацима, јер жели да Сјеница, Дуга Пољана, Нови Пазар и Тутин остану дио Србије.

Сребреница

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да још није донијета одлука о посјети Сребреници, да ће то бити тема разговора на државном нивоу, али да сматра да свакако треба учинити нешто што није само сликање и глума.

"О томе ћемо да разговарамо и да видимо шта је то што може да буде релаксација, а шта може да прави додатне проблеме, да видимо шта је то што није само сликање и глума", рекао је Вучић на Б92 упитан да ли планира да оде у Сребреницу.

Вучић је рекао да "знамо шта се десило у Сребреници, да то никад нећемо скривати", као и да је Србија оне који су учествовали у извршењу злочина ухапсила.

"Али, ако тамо буде требало да очекујемо изјаве појединих званичника који мисле да вређају Србе и Србију... Да видимо како је све замишљено, па ћемо о томе коначну одлуку накнадно да доносимо", рекао је Вучић.

Односи са САД

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да Србија неће увести санкције Русији, а да мора да има боље односе са САД, јер је та држава важна на европском путу и за очување мира у региону.

Вучић је за Б92 рекао да је највећа препрека бољим односима Србије и САД случај браће Битићи, америчких држављана који су убијени.
"То је било прије 17 година и то је проблем који имамо у односу са САД", рекао је Вучић.

Премијер Србије је истакао да је Америка важна за европски пут Србије, јер може да помогне, и да је важна за очување стабилности у региону.
Међутим, Вучић је навео да Србија своју политику не мијења за дан, те да се однос према Русији неће промијенити.

Вучић има повјерења у Николића

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да има пуно повјерење у добре намјере предсједника Томислава Николића у вези са платформом о Косову и Метохији и да нема ништа од њихове свађе.

Вучић је на Б92 рекао да је платформа предсједника озбиљан текст о којем ће се разговарати након његовог повратка из САД, гдје путује почетком јуна, и да ће се, уколико буде постојала могућност да се нешто реалистички примјени, са тим изаћи у јавност.

"Желимо да размотримо платформу заједнички, да видимо шта ћемо са тим да радимо. У потпуности разумем председникову намеру. Морамо да пронађемо не оно што ће некоме да се допадне, већ оно што је најбоље за Србију", рекао је Вучић.

На питање какве је реакције западних политичара добио када је ријеч о платформи предсједника Републике, Вучић је рекао да је он изразито негативан и да је то једна од ствари о којој ће са Николићем морати да разговара.

"Не зато што морамо да се додворавамо било коме. Ми водимо политику суверене и независне земље. Нико овде није дошао да дели пацке у Србији. Србија је поштована свуда у свету зато што је постала поуздан партнер, испуњава своје обавезе, али и зато што зна своја права и како да их заштити", рекао је Вучић и додао да ће то бити једна од важних премиса на основу које ће донијети закључак.

На питање да ли има сукоба по питању платформе са предсједником Николићем, премијер је рекао да нема говора о томе.

"Спреман сам да га саслушам, не зато што сам уплашен како би то изгледало, већ зато што сам уплашен за будућност земље. Мој посао је да се понашам одговорно", рекао је Вучић.

Он је додао и да му није стало ни до доминације унутар Српске напредне странке и да то знају сви који га познају.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Недељко

25.05.2015 11:04

Браво

ОДГОВОРИТЕ