Сиријски предсједник планира подјелу земље?

Након губитка града Палмире, Исламска држава (ИД) контролише више од 50 посто сиријске територије. Четири године сиријска војска предсједника Башара Ал-Асада губи борбу с терористима, но полако губи снагу и не може више вратити изгубљене територије. Због тога аналитичари вјерују како је повлачење из Палмире, а прије ње и изразито стратешки важног града Идлиба, нова стратегија коју проводи сиријски предсједник.

Свијет 24.05.2015 | 13:51
Сиријски предсједник планира подјелу земље?

С обзиром на то да је Сирија велика земља и његова војска у овим тренуцима не може бранити цијелу територију због свакодневних великих губитака у људству и наоружању, режимска војска утврђује своје снаге на ослобођеним територијима Алепа, Хомса, Дамаска, све до лучког града Латакије.

Сиријски предсједник Башар Ал-Асад свјестан је да више неће моћи повратити изгубљене територије упркос војној помоћи Ирана и Хезболлаха те сада све више размишља и припрема се за случај да дође до подјеле Сирије, што је све извјесније.

С тренутном ситуацијом на терену имао би компактну цјелину територије која би била повезана с истоком Либана, па би могао нормално функционисати. Највећи прилог тој теорији јесте што сиријска војска, док губи територије Палмире и Идлиба, уз помоћ Хезболаха у исто вријеме ослобађа подручје који граничи с истоком Либана, у којем је претежно шиитско становништво.

Оно што се тврдило пуне четири године, да Сирија може опстати као држава, али без садашњег предсједника Башар Ал-Асада, још је могуће. Наиме, ако САД и Запад испуне дугогодишње обећање да ће наоружавати умјерену сиријску опозицију и оспособити је да постане војна сила која би могла ратовати и с Башаром Ал-Асадом и Исламском државом, те их поразити, у том случају Сирија ће остати држава у цјелини.

Једно је сигурно - много Сиријаца који су до данас остали неутрални јер се противе и режиму Башара Ал-Асада и стварању Исламске државе, придружили би се умјереној опозицији и жељели да Сирија остане држава каква је и била.

Постоји још једна, али потпуно климава могућност - да Сирија остане јединствена држава.

Могући сценарио који би се могао догодити јест да умјерена опозиција успије постићи договор с режимом Башара Ал-Асада о подјели власти и да уједине своје снаге у борби против Исламске државе и њених бораца, те добију међународну подршку и ваздушну подршку коалиције предвођене САД-ом, преноси Вечерњи.хр.

Изво: Вечерњи.хр/Фена

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

трилогија

24.05.2015 13:21

Помоћ и резултати помоћи запада видљиви су на примјеру Ирака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

24.05.2015 15:48

Нека СЕ подјеле по узору на БиХ 51:49% видите како је нама лијепо.

Name

Урааа

24.05.2015 14:30

Ста ти мисли онај за столом,мисли ти И онај испод стола !!! Погодите о коме говори ова пословица??? Срецно сиријској армији на целу са Асадом, надам се да це смоци снаге И ослободити своју земљу од свакојаких пацова !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зијад

24.05.2015 15:22

За Урааа.Ко це бити други него влах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБО

24.05.2015 17:16

Откуд да бас тебе Зијо погоди ова пословица од Урааа.Која слуцајност :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

25.05.2015 07:09

Тако се код нас Босњака казе за Србе, али изгледа Срби то за Босњаке исто говоре. То је наса судбина, а кад одемо у иностранство опет тразимо једни друге. Вецих дивљака у Европи нема.