Пољаци данас бирају предсједника

У Пољској се данас одржава други круг предсједничких избора у којем ће снаге одмјерити актуелни предсједник Бронислав Коморовски и опозициони кандидат Анџеј Дуда, а исход не могу да предвиде ни анкете, нити аналитичари.

Свијет 24.05.2015 | 13:35
Пољаци данас бирају предсједника

У првом кругу предсједничких избора Дуда /42/, кандидат странке Право и правда, освојио је 34,76 одсто гласова, док је кандидат Грађанске платформе и актуелни шеф државе Коморовски /62/ освојио 33,77 одсто гласова.

"Побједа једног или другог кандидата биће врло тијесна. Немогуће је предвидјети резултате на основу анкета", изјавио је раније за АФП Станислав Мочек, политиколог из Пољске академије наука.

Према анкетама проведеним 18. и 20. маја, Дуда /42/, има подршку 51 одсто бирача, а Коморовског подржава 49 одсто бирача, док резултати друге анкете дају предност Коморовском.

Резултат првог круга представља изненађење, јер је према тадашњим предизборним анкетама Коморовски важио за убједљивог фаворита, док је његов главни ривал Дуда, члан Европског парламента, знатно заостајао у односу на њега.

Са 38 милиона становника Пољска је једина чланица ЕУ која је у посљедње двије деценије успјела да избјегне рецесију.

И ове године очекује се да ће пољска привреда забиљежити раст од 3,5 одсто, али забрињава незапосленост која је прешла 11 одсто.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар