Каква је судбина Фабрике шећера?

Годину дана након доношења правосудне пресуде којом се бизнисмену Зорану Ћопићу одузимају акције у “Фабрци шећера Бијељина” и Република Српска постаје већински власник са 61 одсто капитала, овај привредни гигант и даље пропада. Све понуде потенцијалних стратешких партнера Влада је одбила, под изговом да нису одговарајуће.

Република Српска 24.05.2015 | 10:08
Каква је судбина Фабрике шећера?

За то вријеме радници долазе на посао и питају се до када ће да испаштају због грешке једног човјека, а економисти поручују да је штета милионска и да је неопходно да Влада уложи дио новца да би фабрика почела да ради.

Након што је послије 18 година – 2010. поново покренута производња у “Фабрици шећера Бијељина”, око 360 радника овог привредног гиганта, али и семберски пољоприредници понадали су се да за њих долазе боља времена.

Међутим, годину касније, производни погони су поново стали. Разлог: инвеститор Зоран Ћопић из Агрокопа је, путем бијељинске шећеране прао новац наркобоса Дарка Шарића. И пет година након престанка производње, упркос 52 неисплаћене плате, радници фабрике, тачније - њих око 70 и даље долази на посао, јер не схватају због чега фабрика не ради.

“Можда смо погријешли што смо прије четири године је покренули је икако. Куд ја сад са својих 50 и кусур година да се пријавим, коме, ко, шта да радим”, пита се Живан Цвијетиновић, радник Фабрике шећера Бијељина.

“Ми долазимо да извршавамо своје обавезе, радници ангажовани на обезбјеђењу фабрике, на чишћењу круга и на осталим пословима које тренутно можемо да обаваљамо без пара. Значи, радници долазе сопственим превозом, о сопственој храни, значи и очекујемо да се разријше ова питања наша”, каже инижињер Зоран Сарић.

За вријеме производне кампање, осим 350 радника шећеране, посао је у ланцу производње имало још око 11.000 људи. Велику штету трпе и семберски пољопривредници који су узгајали шећерну репу. Многи од њих сада су се преоријентисали на производњу пшенице и кукурза, која је далеко мање исплатива.

“Ја сам сијао репу док је ту радила и Жупања док смо увозили био сам и предузимач репе пошто сам први почео да је сијем. Каже негдје 7 - 7,5 тона ја сам имао репе за исплату значи то је 0,7 то је неких 500 марака, а узмимо дунум пшенице 500 кг по једном дунуму знамо колико је пшеница, назор 3 то је 150 значи три пута више се исплати репа него пшеница”, сматра пољопривредник Љубо Малетић.

Приступ Владе Републике Српске, као већинског власника са 61 одсто капитала рјешавању проблема бијељинске шећеране, неозбиљан је – сматрају радници.

“Нити је тендер расписан, нити је на сајту владе објављено да се фабрика шећера уступа под било каквим условима ми ни данас не знамо који су услови под којим би се фабрика шећера уступила”, каже један од радника Раде Ракић.

Са економске тачке гледишта, обустављање производње у бијељинској шећерани мјери се милионском штетом којом су погођени сви заједно: пољопривредници и прерађивачка индустрија.

“Шећерана је велики гигант који је запошљавао око 10 хиљада радника, ту је потрено уложити и он би се сигруно вратио кроз неколико година. Оправданост у сваком случају постоји”, поручује економиста Хамид Алибашић.

Међутим, у Влади Српске не мисле тако. Понуде које су добијали од Пољака, Израелаца, Руса, Бугара и највише заинтересованих – Хрвата нису довољно добре, јер је држава у посао са шећераном спремна ући тек као подршка стратешком партнеру – због чега понуда пољопривредне задруге “Јанковци” из Хрватске није прихватљива.

Та понуда је ишла у правцу да се у ствари око 24 милиона обавеза по различитим основама њима отпише или да у ствари то призна Република Српска односно Влада, да се обезбиједи око 25 милиона за ремонт и то да та компанија добије повољна средства са ниском каматом и дужим роком оптлате опет на терет средстава и фондова Републике Српске”, открива ресорни министар Стево Мирјанић.

“Разумије се да је Влада разматрала ту необавезујућу понуду она се тако и зове зато тако и понављам и није могла то прихватити”, додаје Мирјанић.

Министар Мирјанић очигледно је заборавио да о овоме обавијести и Јанковце, који сматрају да су – како кажу – својом феноменалном понудом и даље у игри. Осим већ уложених 8,5 милиона евра, спремни су и на нова улагања.

„Значи да та понуда узима у обзир да ћемо запослити 500 људи у фабрици шећера Бијељина, да ћемо осигурати живот још 10-ак хиљада људи кроз различите услуге, превозе, кооперанте, то све пише у понуди која се налази у Влади већ пуних мјесец дана, од које никакав одговор до сада нисмо добили ни позитивни ни негативни. Грантујем да нисмо добили никакав одоговор“, тврди представник Пољопривредне задруге “Јанковици” из Хрватске Дамир Пејаковић.

И док сага звана бијељинска шећерана нема краја, најтеже је радницима, који и даље чекају и надају се да ће власт слиједити њихов примјер и почети да испуњава своји дио обавеза, као што то они чине, већ пет година свакодневно долазећи на посао.

(БН ТВ)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Маша

23.05.2015 13:33

Нису могли око процента да се договоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха

23.05.2015 13:42

Хахахаха , олуја се спрема......не мозе нам нико ниста. ...хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивши радник шећеране

23.05.2015 14:36

Не траже они превише. Него премало вама дају у џеп... Проклетници једни, да Бог да поцркали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

24.05.2015 14:40

Само је говорник Миско море спасити, хахахсха

Name

ГАСТАРБАЈТЕР

23.05.2015 15:09

СТЕВО МИРЈАНИЦ, ХА, ХА, ХА, ПА ТАЈ ЈЕ ПРОФЕСОР ДР. БИО ДЕСНО СМЕТАЛО У АИПК БОСАНСКА КРАЈИНА... НИКАДА НИЈЕ НИСТА РАДИО ЈЕР НИЈЕ ЗА ПОСАО, НЕГО ЈЕ СТУДИРАО ПОСДИПЛОМСКЕ НА ПЛАЋЕНОМ РАДНОМ МЈЕСТУ...ОН И СЕЦЕРАНА ХА,ХА,ХА... САМО ЗА МИЛУ ДОДИКА И ЊЕГО СНСД ЈЕ ОН СТРУЧЊАК, ЈЕР ВОЛИ ФУНКЦИЈУ,А ДА СЕ НИСТА НЕ ПИТА И ДА ДОБИЈЕ СВОЈ ДИО... ЧОВЈЕК ЈЕ ДАВНО БИО ЗА ПЕНЗИЈЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маријо

23.05.2015 19:57

Не дирајте ми пунца. Запослио ме у министарству, не радим ниста плата редовна. Струцњак сам као да ме он правио .

Name

вупер

23.05.2015 15:22

Ко је унистио нека је покрене, толике паре узете па где су сад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

23.05.2015 16:24

Дизете кредите за плате будзетлија, а сто не дигнете кредит и покренете производњу са правим постеним руководством. Сецерана це вратити кредит али не као ови сто досад воде јавна предузеца. Знам да је утопија за вас тако несто али је могуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

23.05.2015 16:26

НЕКО НИЈЕ ПЛАТИО "ТАЛ"... ПА ГА ПОГОДИО ЗАТВОР, А САДА СЕ МАЛО ДАЈЕ ПА БОЉЕ ДА И ДАЉЕ ПРОПАДА... ИЛИ МОЖДА "МГ МИНД" МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ОНИ СУ СПОСОБНИ ЗА СВЕ ПОДХВАТЕ ОД ДРУМОВА ДО КАНАЛИЗАЦИЈЕ, ПРОИЗВОДЊА СЕЋЕРА МОЖЕ ДА БУДЕ ИЗМЕЂУ... САМО ТЕГЕЛТИЈА ТРЕБА ДА ЈОШ МАЛО СПУСТИ ЦИЈЕНУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија

23.05.2015 20:50

Некад гигант био а сад пропадају. Коме то није у интересу да десетине хиљада људи раде И издрзавају своје породице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горки сецер

23.05.2015 21:07

Па власт вам виси у Београду нон стоп, мозда немају појма да и постоји сецерана у Бн...пробајте је премјестити негдје на локацији на путу за Београд да би била примјецена...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само питам

24.05.2015 07:12

Има ли гдје Токића са љиљанима ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само питам

24.05.2015 07:16

Шећер је стратешка намирница,то је толико тражена роба на свјетском тржишту да је то невјероватно,па шећер је на свјетским берзама уз нафту и злато,просто је невјероватно да уз све увјете шећерана пропада.још да додам да ту значајну улогу играју увозни лобији,БиХ сама увози хиљаде тона шећера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цукармен

24.05.2015 08:04

За марку је дати ономе што Шпирану даде стан у Бечу и готовине поврх тога. Има човјек заштиту, своје људе у власти, зна како се купују, зна шта је политички и бизнисменски рекет, можда направи нешто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАО

24.05.2015 08:38

Једини услов који Влада треба прихватити је запошљавање радника без обзира колико и шта они траже. Дакле, господо из владе омогућите понуђачу да запосли раднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАДНИК

25.05.2015 17:58

Све ово око Сецеране је циста глупост. Сто се тице Сецеране она мозе у старо гвоздје /провео у њој 30 година/ технологија застарјела, све у крсу. Сто прицају радници је циста глупост. Да су неки радници они не би цуцали тамо вец би исли радити било сто и доприњели својим породицама, а не кували руцак у портирници и сједили код Мехе и Радета /који су давно сазрели за пензију / хоцу реци вец отписани по свим основама. А Јанковци јесу озбиљан партнер само да извуку свој новац /који су напували/ и да ста зараде и изнесу паре у Хрватску. Тако драги моји маните се те Сецеране висе, продајте је у старо гвоздје и мирни сви. Радницима поруцујем да радом обезбеде својим породицама лакси зивот него сто цекају а не знају ста. Она двојица /Раде и Мехо / такодје и за њих другарска порука. Вас је вријеме давно прегазило не срамотите се висе, постали сте највеце ругло Сецеране.

Name

лудвиг

27.05.2015 14:08

Сецер је роба која се добро и лако продаје. Увозницки лоби дрзи све под својом сапом. Није питање да ли се хоце или неце покренути нека производња, него смије или не смије. У ову земљу нико постен неце улозити новац, јер нема правицног закона и слободног судства.Питам се само, докле цемо овако...

ОДГОВОРИТЕ