Већина за легализацију истополних бракова

Прелиминарни резултати референдума о легализацији истополних бракова у Ирској показују да је већина становника у овој католичкој земљи на јуче одржаном референдуму подржала легализовање геј бракова.

Свијет 23.05.2015 | 14:29
Већина за легализацију истополних бракова

У Даблину су гласови пребројани на 13 одсто гласачких мјеста, а према првим резултатима 73 одсто гласача подржало је брак припадника истог пола.

И у осталим дијеловима Ирске су слични резултати, а ако такви подаци буду и коначни Ирска ће бити прва земља на свијету која ће ту одлуку донијети на референдуму.

Бирачима је на референдуму постављено питање да ли желе да се у устав дода члан који гласи: "Брак могу склопити двије особе у складу са законом, без обзира на њихов пол".

Легализација геј бракова би била огромна промјена у тој традиционално католичкој републици, гдје је хомосексуалност била нелегална до 1993. године, а абортус је и даље забрањен, осим у случају када је угрожен живот мајке.

Предложену реформу подржавају све политичке странке и многе јавне личности, а противе јој се лидери Католичке цркве у овој земљи.

извор: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Црни

23.05.2015 16:04

Дабогда му у кући био ко га жели ето толико од мене

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

23.05.2015 18:15

Дзаба им.

ОДГОВОРИТЕ