Зарадили милионе од лажних диплома

Пакистанска компанија "Аxацт" себе сматра свјетском водећом компанијом у ИТ сектору.Према опису њиховог пословања, "они нуде свјетске производе престижним клијентима широм свијета". Међутим, ово је само добра маска, јер ова компанија, заправо, продаје лажне дипломе, како средњих школа, тако и факултета.

Свијет 23.05.2015 | 08:36
Зарадили милионе од лажних диплома

И док у њиховој понуди постоје неки софтвери, њихов главни и основни посао је продаја лажних академских диплома, које, путем интернета, "растурају" широм свијета.

Занимљиво је да на њиховим дипломама не стоје оригинална имена познатих факултета, него варијације попут "Барклеy", "Цолумбиана" и "Моунт Линцолн", а све дипломе су потписане потписом америчког државног секретара Џона Керија, пише Неw Yорк Тимес.

У једном од промотивних видео-клипова за универзитете чије дипломе нуде, наводни декан правног факултета каже: "Ми смо један од најпознатијих факултета у свијету. Дођите и постаните дио 'Неwфорд Университy'."

Међутим, мало детаљнијом истрагом новинари су сазнали да је ова жена заправо плаћена глумица, баш као и остали професори који се појављују у овом споту. Кампус универзитета, који је приказан у споту, није заправо ништа друго него илустративне фотографије.

Бивши радници ове пакистанске компаније су признали да су радили на продаји диплома.

"Само срце ове компаније је тим продаје, који се јавља на телефон. Све су то образовани, млади Арапи, који течно говоре енглески језик. Дакле, нуди се све - од диплома средње школе, које коштају око 350 долара, па до докторских дисертација, које коштају 4.000 долара и више", каже један бивши запосленик.

И док већина клијената схвата да је ријеч о лажним дипломама, прави посао овог тима јесте да "обраде" оне који наводно желе право образовање.

"Такве људе морате изманипулисати да упишу неки курс, до којег никада неће доћи, а онда да их увјерите да је њихово животно искуство сасвим довољно да добију диплму за тај новац", каже овај радник.

Они наводе и случај једне сестре из Абу Дабија, која је платила диплому чак 60.000 долара како би напредовала у послу.

"Како би повећали профит, агенти продаје неријетко се представљају као званичници америчке владе, који клијенте увјеравају да је неопходно да купе овај скупи сертификат", каже овај бивши запосленик.

Он додаје да су приходи компаније били и по неколико милиона долара на мјесечном нивоу: "С друге стране, сама компанија се представља као софтверска компанија и тако легално послује."

Иначе, на промотивним спотовима за ове универзитете нећете наћи идентично име факултета или образовне установе, већ је то обично нека слична верзија. Оно што је још слично свакако је графика тих портала, како би свјесно навели клијенте да повјерују да је ријеч о правим факултетима.

"Искрено, ово је можда једна од највећих операција које смо видјели", каже Ален Езел, бивши агент ФБИ-ја, који додаје: "То је невјероватна превара."

Након што је "Њујорк тајмс" открио ову превару, пакистанска Савезна истражна агенција је покренула истрагу против "Аxацта", те су већ изузели одређену документацију у њиховим канцеларијама у Карачију и Исламабаду.

Током упада у канцеларије пронашли су неколико бланко диплома, али и лажни меморандум Стејт департмента.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар