Нови пртичији грип пустоши фарме у САД

Амерички фармери су били принуђени да убију око 40 милиона пилића и других птица, пошто је најзаразнија верзија птичијег грипа напала тај сектор индустрије, што је проузроковало нагли скок цена јаја.

Свијет 23.05.2015 | 07:40
Нови пртичији грип пустоши фарме у САД

Верује се да су посебно заразан птичији грип пренеле дивље патке и гуске и он се проширио на 15 савезних америчких држава и две канадске покрајине, што је захтевало масовни покољ, посебно кока носиља и ћурки. 

Велепродајна цена јаја је скочила за 80 одсто, а нешто мање је порасла и цена ћуретине, што би могло потрајати до краја ове године, чак иако се успешно заустави даље ширење грипа, процењују стручњаци. 

У Ајови, која је највећи произвођач јаја у САД, убијено је око 25 милиона кока, преноси АФП.

Држава је прогласила ванредно стање после откривања болести на 63. фарми по реду и забранила је било какве јавне изложбе живих птица на сајмовима, аукцијама и слично. 

"Раземра ове болести је без преседана и мислим да је важно учинити све што је могуће како би се зауставило њено даље ширење", казао је секетар за пољопривреду Ајове Бил Норти.

Болест се први пут појавила прошле године на крајњем северозападу државе Вашингтон, где су је очигледно донеле дивље птице. 

Од тада се појавила на фармама у 15 држава, укључујући и оне са најразвијенијом перадарском производњом.

Научници болест, познату као Х5Н2, описују као високо патогену верзију причијег грипа. Она се разликује од грипа Х5Н1, који је широко распрострањен на фармама у Азији и за који је доказано да се преноси на људе, јер их је до сада убио на стотине, након што је први пут установљен 2004. године.

У америчком центру за контролу болести кажу да је ризик од преношења Х5Н2 на људе низак у овом тренутку, иако не искључују такву могућност.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар