Одобрен зајам Кијеву од 1,8 милијарди евра

Европска унија договорила је зајам Украјини од 1,8 милијарди евра, што се види као кључни споразум за Кијев.

Свијет 22.05.2015 | 17:55
Одобрен зајам Кијеву од 1,8 милијарди евра

Споразум је потписан на самиту ЕУ у Риги у Летонији између лидера ЕУ и шест бивших совјетских земаља.

Сврха зајма је да помогне Украјини да проведе економске реформе, а један од услова је био пооштравање мјера против корупције.

ЕУ је најавила 200 милиона евра у грантовима Украјини, као и за пет других земаља „Источног партнерства“ – Јерменију, Азербејџан, Бјелорусију, Грузију и Молдавију.

На самиту Грузији и Украјини није одборен безвизни режим са ЕУ, иако је то било најављивано. Таква одлука могла би да буде донесена најраније наредне године.

Предсједник Европског савјета Доналд Туск рекао је да жели да Украјина и Грузија добију безвизни режим, али само ако се испуне кључни услови. Прошле године, одобрен је безвизни режим Молдавији.

У завршној декларацији са самита у Риги критикована је Русија због припајања Крима прошле године.

„Поступци против Украјине и догађаји у Грузији од 2014. године показали су да се фундаментални принципи суверенитета и територијалног интегритета унутар међународно признатих граница не могу узимати здраво за готово у 21. вијеку на европском континенту“, наводи се у декларацији, пренио је Би-Би-Си.

У декларацији се додаје да је ЕУ и даље посвећена подршци територијалном интегритету, независности и суверенитету свих својих партнера.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Питам се

23.05.2015 07:42

Хоце ли бити довољно да подигне тај зид измедју себе и Русије.

ОДГОВОРИТЕ