Свјетске силе ломе копља на Балкану!

Балкан, који је кроз историју интересантан геостратешки простор, поново је постао поприште борбе за утицај свјетских сила, гдје се сада за утицај боре Запад и Русија, а корак покушава задржати и Турска.

Босна и Херцеговина 21.05.2015 | 12:00
Свјетске силе ломе копља на Балкану!

Ово се наводи у најновијој анализи угледне америчке геополитичке агенције „Стратфор“ под називом „Проблем страних сила на Балкану“. „Стратфор“ је невладина институција, али ради анализе и извјештаје за многе стране владе, укључујући и САД.  

Дипломатски напори

У анализи о Балкану наводи се да се борба за утицај тренутно води кроз дипломатске канале и економске пројекте, како би се добила наклоност влада балканских земаља.

- Геополитички и локални ривалитети у овом региону кроз историју су били експлозивна комбинација која је покретала и свјетске, али низ локалних ратова. Данас је на дјелу друкчије такмичење - истакнуто је.

„Стратфор“ тако наводи да је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров недавно био у посјети Београду, док је Џон Кери био у Бугарској, а предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган јуче је боравио у БиХ.

За нагли пораст интереса за овај дио Европе, према овом магазину, крива је украјинска криза, која је направила велик раздор између САД и Русије, па су западне силе кренуле у „освајање“ Балкана, а свој интерес тражи и Турска.

- Украјинска криза довела је до тога да САД јачају одбрану уз источни стуб НАТО-а. Због тога је НАТО распоредио своје мултинационалне снаге за одговор, које се могу мобилизовати брзо и успоставити ланац испоставе на источном Балкану, што би могло послужити за вријеме сукоба - наводи се у анализи.

Међутим, ипак се „рат“, према „Стратфору“, тренутно води на политичком и економском плану.

Тако је Европска унија блокирала градњу „Јужног тока“, милијарде вриједног руског пројекта, који је један дио Европе требао снабдијевати плином.

У исто вријеме, ЕУ је спремна уложити више од 11 милијарди евра у Бугарску као НАТО границу с Русијом и око 1,2 милијарде у Србију као потенцијалну чланицу ЕУ.

- Међутим, ни Руси не сједе скрштених руку. Осим што су изградили одличне дипломатске односе са земљама Балкана, Русија је од Србије откупила Рафинерију уља у Нишу, а улаже и у Републику Српску у БиХ – истиче се у анализи.

Војна моћ

Америчка агенција даље наводи да свој утицај жели ојачати и Турска, која, такође, има свој интерес, а који покушава „изгурати“ преко БиХ, с којом је углавном вежу историјски и културолошки факти.

- Те су везе важније, јер су Бошњаци почели мигрирати у Турску још у 17. вијеку, а сада неколико милиона турских држављана тврди да имају бошњачке коријене. Тај етнички афинитет власти су искористиле и ова је земља већ користила политичке и финансијске алате да оствари своје интересе због пажње коју показује. Турска има свој интерес на Балкану, али заостаје у ресурсима, економској и војној моћи за Западом и Русијом - наводи "Стратфор".

Корупција у БиХ

Олакшавајућу околност за све силе које се боре за утицај на Балкану „Стратфор“ види у политичкој нестабилности. Наводи се примјер Србије и Косова те посљедњих нереда у Македонији те истиче да многе земље покушавају да задрже неутралност.

- У БиХ, политичка парализа спријечила је увођење пријеко потребних економских и политичких реформи. Протести због корупције у 2014. години нагласили су неспособности босанског политичког система за рјешавање проблема у земљи - истиче „Стратфор“.

Извор: Дневни аваз

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ммм

21.05.2015 10:08

Њима би одговарало када би смо се што више медјусобно поубијали а лопови да и даље држе власт !

ОДГОВОРИТЕ