За два дана у Србији убијено 13 људи

Лоши закони и њихова још гора примена, криза, живот под стресом, лажни морал и лицемерје друштва и државе која жмури пред породичним насиљем... Када се све то сабере, добије се трагични викенд са седам убијених жена.

Србија 20.05.2015 | 22:05
За два дана у Србији убијено 13 људи

Велико незадовољство у људима рађа агресију која, како каже психолог Бранка Кордић, мора негде да се испразни - било према себи, било према другима.

Постоји теорија да фрустрација рађа агресију. То је оно чему смо сведочили последњих дана - оцењује Кордић.

До трагичних исхода доводи и то што, очигледно, ни надлежне службе не раде довољно добро.

О томе сведочи и изјава потпредседнице Владе Србије Зоране Михајловић да је већина од двадесетак жена убијених у породичном насиљу у првим месецима 2015. пријавило насиље, па је надлежним службама било познато да у тим породицама постоје проблеми.

Следећи фактор је то што и околина у којој жртва живи често жмури пред насиљем које трпи жртва.

Убиство које се заврши самоубиством могло се предвидети - каже психолог Бранка Кордић, додајући да „гарантује да су људи у околини, комшије, родбина или пријатељи знали за породичне проблеме жртава, али, како то код нас најчешће бива, нико није хтео да се меша”.



Истраживања су потврдила да је онај ко убије жену па себе дубоко несигуран човек, да има панични страх од тога да ће га жена оставити, и зато се одлучује на тај чин - објашњава Кордић, и оцењује да треба да се ради на програмима смањења стреса и контроле агресије, али и на подизању свести грађана и побољшању рада центара за социјални рад.

Весна Станојевић, координаторка сигурних кућа и директорка Саветовалишта против насиља у породици, каже да је тешко објаснити „шта се ово дешава и зашто”.

Откад водим Сигурну женску кућу, приметили смо да нам се више жена јавља након породичних окупљања, празника, одмора... када се своде рачуни за лоше функционисање породице или немаштину, па се пребацује кривица са једних на друге.

 

Ових дана, после трагичних догађаја које су извели очигледно психолошки лабилни људи, јављају нам се жене чији синови имају неку врсту дијагнозе. Оне су у страху од непредвидиве реакције психолошки нестабилног члана своје породице - каже Станојевић.



Зорана Михајловић, која је и председница Координационог тела за родну равноправност, сада најављује усклађивање породичног и кривичног закона, „што се тражи годинама, а што није урађено”. Ово тело, како каже, инсистира и на бољој координацији на терену социјалних служби, тужилаштва и локалних самоуправа.

Михајловићева, такође, позива у помоћ све, па и медије, јер „није довољно само да на насловне стране ставите да ли је неко некога убио или напаствовао, него шта радимо после тога, односно шта чинимо да до тога не дође и охрабримо жене да пријаве насиље”.

Извор: Блиц

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

да

20.05.2015 20:12

Да ли зена дрзи језик за зубима, нико је не би дирао, али мора зена да одговори на сваку, и зато је тај исход.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

20.05.2015 20:34

Не оправдавам никакав злоцин, али Бог је направио само једну једину греску-дао је зенама језик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ибро

20.05.2015 20:53

Прави Муслимани нејмају стим проблема, зена има респект од Муза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

муска багра

21.05.2015 19:52

Кретени зене требају да раде све послове и муске и зенске да радјају дјецу да перу цисте кувају пеглају уз то раде јос које какве физицке послове и јос да их музеви тару кад се њима дигне док зене проводе дан радеци по пет сет послова дневно сваки дан музеви се вуцају по кафицима ватају се и узивају са курвама зене им слузе као слускиње јос недузне добију батине.ви мускарци висте права говна колико вас има прави људи да постују своју зену јецу и зиве за своје породице на прсте вас се мозе избројати.требају зене вама радити све то сто ви њима радите.

ОДГОВОРИТЕ