Ствари које већина људи схвати тек пред смрт

Болесници који су дошли до краја живота неретко отворено причају о стварима које би учинили другачије, да су могли.

Занимљивости 19.05.2015 | 11:55
Ствари које већина људи схвати тек пред смрт

Суочени с крајем, пацијенти доживљавају низ емоција, а свако због нечега зажали. Медицинске сестре су за портал хигхерперспецтивес.цом извојиле неколико ствари због којих људи најчешће жале на самртној постељи.

“Волео бих да сам био веран себи”

Све време смо суочени с притиском да се прилагодимо ономе што друштво жели да будемо, али питање је колико често се то поклапа са оним што бисмо ми желели да будемо. Зато би савет, с обзиром на жаљења оних који су то проживели, био да поштујемо себе и будемо искрени према себи. Немојте живети живот какав други очекују од вас, порука је аутора текста.

“Волео бих да нисам толико радио”

Да бисмо себи обезбедили егзистенцију, морамо напорно да радимо. А људи на крају живота изражавају жаљење јер су превише радили. Зато је битно одвојити неко време и за друге ствари и отворити се према могућностима које би могле да нам учине живот лепшим.

“Волео бих да сам био храбар у суочавању са страховима”

Страх нас често одвраћа од онога што желимо и где желимо да идемо. Често се плашимо да изразимо осећања, а многи дођу до краја живота пропустивши прилику да смогну храброст и супротставе се страховима. Иако не можете да контролишете понашање других, нити оно чега се плашите, можете да контролишете своја осећања и акције.

“Волео бих да нисам занемаривао пријатељства”

Ако сте икада имали пријатеља с којим сте изгубили сваки контакт, онда знате о каквом се осећању ради. Лако је бити окружен члановима породице и водити породични живот, али тешко је одржати контакт с пријатељима, посебно ако се неко одсели. Потребно је уложити време и труд у такве односе, али неће вам бити жао када пријатељи буду уз вас и у старости.

“Волео бих да сам допустио себи да будем срећнији”

Овде је све ствар избора. Само морате да одлучите хоћете ли сами себи допустити да будете срећни - то је ваш живот и ваш избор. У сваком случају, потрудите се да изаберете срећу.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар