Годину дана борбе за обнову Семберије

И након годину дана у Семберији су видљиве посљедице прошлогодишњих катастрофалних поплава. Процијењено је да је причињена штета износи 400 милиона марака. Већина становништва, упркос помоћи која је стизала са свих страна, тешко живи, поготово у селима у којима је у већини домаћинстава - вода све уништила.

Република Српска 16.05.2015 | 20:23
Годину дана борбе за обнову Семберије

Свака јача киша, грађанима Семберије улије страх и подсјети их на катастрофалне мајске поплаве које су им причиниле много јада и невоља.

Цивилна заштита, војска, народ тог маја даноноћно су покушавали да укроте Дрину, али ријека је била јача.

Потопила је Амајлије, Попове, Дијелове, Дворове,...Вода је муњевитом брзином продирла и у град - на хиљаде домаћинстава, пословних објеката било је поплављено.

Водостај ријеке Саве растао је из часа у час и вршио притисак на насипе, који више до 30 година нису обнављани, Најкритичније је било прво на насипу у Батковићу и Рачи. Више стотина људи покушавало је да спријечи поплаву, али узалуд. Сава и Дрина су се судариле, дивљале и плавиле Батковић, Велино Село, Балатун, Бродац, Остојићево.

Пуцањем савског насипа на пет мјеста преко пута Височа драма је кулминирала. Спасено је Црњелово, али у другом дијелу Семберије туга и јад. Све је уништено.

Вода је немилосрдно истргла хљеб из руку, навукла муљ у куће, уништила стоку, усјеве. Ипак оно што је најважније спасени су животи.

Вијест о несрећи семберског народа обишла је цијели свијет и добри људи су слали помоћ, без које тешко да би могли даље.

Годину дана послије на први поглед рекли би - Семберија је она стара, јака, богата, са радним и срећним људима. Али није баш тако.

Видљиве су посљедице у који год дом да уђете. Стегне им се срце кад год се сјете патње која их и даље прати од мајских поплава.

"Прво не бих се сјећао, кад бих могао да заборавим, а што се тиче неког напретка, у тоталном смо минусу. Некада је на хектар било по 15 тона жита, а сад је то четири тоне", нема ништа, каже Ђурица Јефтић из Попова.

"Нешто мало од ваучера што је било санирао сам у кући али слабо је то. Посијао нисам, барем да су нам дали тај зелени ваучер дали, али нису ни то", прича Зоран Вилотић из Батковића.

"Мислим да је пољопривредник препуштен сам себи, да је све забатаљено", каже Станко Јанковић из Амајлија.

Несрећа је притисла, али и неслога. Поплављени кажу да их највише боли то што се и у подјелу помоћи увукла политика.

"Како је дијељено свако своме преко странке, ја сам добио само 500 марака", каже Зоран Вилотић из Батковић.

"Више су добили они који нису оштећени, него они који јесу. Живјети се мора, а како је тако је", каже Милан Јефтић из Амајлија.

Само у Семберији поплављено је око 9.200 домаћинстава, 520 пословних објеката и предузећа, 27.500 хектара засијаних површина - штета око 400 милиона КМ.

И на крају, нико није одговарао за пропусте који су довели до несреће.

"Неће ни бити сви су они своји, неће они један другог да оптужују, а да је могло да се спријечи, могло се", прича Вилотић.

Од поплава до данас "Воде Српске" радиле су на обнови насипа, али да ли је то довољно да заштити ово подручје од нових поплава.

"Нема страха, јер смо обогаћени обећањима превише. Кажу урађен је насип све док не излије вода", каже Ђорђе Вујовић из Амајлија.

Прошле године у мају поплављене су и просторије Радио телевизије БН и за само неколико минита вода је продрла и потопила електроенергетски блок БН телевизије, због чега је била принуђена да прекине програм. Одмах су почели напори за оспособљавање и након неколико сати БН телевизија је поново почела са емитовањем програма након алтернативних рјешења. Штета причињена БН телевизији мјери се стотинама хиљада марака. Све посљедице штете још нису у потпуности уклоњене и у цијелом том послу препуштени смо сами себи, јер помоћи надлежних институција Републике Српске нема.

Истовремено БН телевизија и њени запослени уредно измирују обавеза по основу пореза за поплављене, трпећи на тај начин двоструку штету. Баш као и већина поплављених грађана.

(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

марко

17.05.2015 06:15

Да се бар интезивно ради на застити од поплава!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин али прави

17.05.2015 08:13

НАСА СЕМБЕРИЈО,ПРОПАЛА СИ СА ПРОПАЛИМ ЛОПОВСКИМ ПОЛИТИЦАРИМА КАД СЕЉАК НИЈЕ ПОСИЈАО А ОСТАЛИ ЦЕ ПОМРИЈЕТИ ОД ГЛАДИ ЈАДАН СМО МИ НАРОД КАД НАС ПРЕСТАВЉА ЈЕДАН МЕСАР И СЕОСКИ ДИЛКОС.СВИ ЛОПОВСКИ ПОЛИТИЦАРИ МОРАЈУ ДОКАЗАТИ СВОЈЕ ПОРЕКЛО ИМОВИНЕ НИЈЕ БИТНО КОЈА ПАРТИЈА Е ОНДА СЕ МОЗЕ ИЦИ НАПРЕД.ПРОПАЛЕ И ОФУЦАНЕ ПОЛИТИЦАРЕ ПРОТЕРАТИ И СВЕ ИМ ОДУЗЕТИ А СВИ ЗНАМО КАКО СУ СЕ ОБОГАТИЛИ И ТО ПРЕКО ЛЕЂА СИРОТИЊЕ.ДИЈАСПОРО, НЕ ДАЈТЕ НИ ЦЕНТА ЗА ЛОПОВСКУ ВЛАСТ МИ ЗЕЛИМО НОВЕ СНАГЕ ПАТРИОТЕ КОЈИ ВОЛЕ СВОЈУ ЗЕМЉУ И НАПАЦЕНИ НАРОД МИ СМО СПРЕМНИ ПОМОЦИ НАСОЈ ОТАДЗБИНИ .ПОЗДРАВ ОД БИЈЕЉИНЦА ИЗ ЊЕМАЦКЕ. СЕМБЕРИЈА УВИЈЕК У СРЦУ И ДУСИ.

ОДГОВОРИТЕ