Олуја за пет минута однијела милионе

Снажно невријеме праћено олујним вјетром и градом величине љешника захватило је подручје општина Градишка, Лакташи и Прњавор, нанијевши милионску штету на њивама, у воћњацима и пластеницима.

Република Српска 16.05.2015 | 17:37
Олуја за пет минута однијела милионе

За пет минута, колико је град сипао у четвртак навече, оштећене су велике површине под усјевима, пластеници и воћњаци, а неким мјештанима штета је нанесена и на пољопривредним објектима.

Пољопривредник из Лијевча поља Драшко Бањац каже да је лед разорио подручје Градишке и да је штета милионска.

- Највише су страдали кромпир и купус, али и кукуруз на мјестима гдје је више израстао. На појединим парцелама штета је тотална, док је на неким уништено од 30 до 40 одсто усјева. Велико је питање хоћемо ли успјети да се опоравимо - каже Бањац, наводећи да је снажан вјетар кидао фолију са пластеника и да су многи уништени.

Шеф Одсјека за пољопривреду општине Градишка Милутин Мисимовић каже да је град величине љешника причинио штету пољопривредницима у десет села - Јелићима, Бистрици, Церовљанима, Береку, Елезагићима, Машићима, Романовцима, Вилусима, Лужанима и Рогољима. Иако су стријелци на вријеме дејствовали, причињена је значајна штета на објектима, пољопривредним усјевима и пластеницима.

Олуја је погодила и Лакташе и нанијела велику штету.

- Гледао сам како долази снажна олуја, која је у кратком времену направила огромну штету на усјевима. Пет дунума баште ми је тотално уништено. Град је све побио - прича мјештанин Маглајана код Лакташа Зоран Арежина.

На подручју Прњавора невријеме је најтеже погодило село Поточани, гдје је град уништио повртарске културе, а мјештани сабирају штету.

- Вјетар је уништио и на десетине пластеника и тек формиране плодове у воћњацима. Све се догодило за десетак минута. Сад нам је преостало само да чекамо стручну комисију да посјети домаћинства и евидентира штету - каже пољопривредник Перо Радановић.

У домаћинству Богољуба Попадића у прњаворском селу Доњи Вијачани вјетар је оборио старо стабло крушке.

- Невријеме је изазвало страховит призор. Одјекнуо је тресак, који је изазвао пад стабла карамута, за који моји преци причају да је стар 200 година - каже Попадић.

Противградна одбрана
У “Противградној превентиви РС” кажу да је градоносни облак ишао из Словеније и у РС стигао преко Загреба, те да су на вријеме дејствовали.

- Испалили смо 45 ракета из 26 противградних станица на територији општина Градишка, Лакташи, Србац и Прњавор. Дејство противградним ракетама почело је у 19.02 и трајало је до 20.11 часова. Већу штету је причинио олујни вјетар него лед, чија је брзина у градском дијелу износила 54 километра на сат, док је на траси достизао брзину од 150 километара на сат - рекао је портпарол “Противградне превентиве РС” Тихомир Дејановић.

(Глас Српске)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бл

16.05.2015 15:59

Превисе зла , превисе неприлика . Мајка природа не опраста !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

16.05.2015 16:11

Сналазите се Додик је данас са Савом у Самцу спирио паре које сте требали добити

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

16.05.2015 18:50

Ау сада смо га тек најебали мора Додик помоци својим из Лактаса

ОДГОВОРИТЕ