Дрецун: Напето на Косову и Метохији

На седници скупштинског Одбора за Косово и Метохију, која је била затворена за јавност, закључено је да је стање безбедности на Косову, када се имају у виду дешавања у Македонији, релативно стабилно, али напето.

Србија 15.05.2015 | 18:12
Дрецун: Напето на Косову и Метохији

На седници скупштинског Одбора за Косово и Метохију, која је била затворена за јавност, закључено је да је стање безбедности на Косову, када се имају у виду дешавања у Македонији, релативно стабилно, али напето, са назнакама да може бити повећан степен угрожавања безбедности српског народа, изјавио је председник тог одбора Милован Дрецун.

Догађаји у Македонији, с обзиром на нашу процену да се тензија неће смиривати, већ да ће ескалирати, додатно угрожавају безбедност српског народа на Косову, рекао је Дрецун новинарима у Скупштини Србије, после седнице овог Одбора на којој је разматрано стање безбедности на Косову, посебно безбедности српског народа, после догађаја у Македонији.

Дрецун је рекао да су на седници били директор полиције Милорад Вељовић, представник Министарства спољних послова Вељко Одаловић, председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић, као и представници БИА, ВБА и ВОА.

Дрецун је изјавио да је центар илегалних активности на Косову, што се тиче прикупљања и складиштења наоружања, регрутације терориста, гомилања терористичких група за убацивање ван Косова, у Гњилану и то највише угрожава српски народ у Косовском поморављу.

Процена је да су тренутно најбезбеднији Срби на северу Косова због њихове компактности и хомогености, а од Грачанице ка Косовском поморављу ризик је највећи, објаснио је он.

Дрецун је рекао и да нема сазнања да може да дође до преливања дестабилизације из Македоније на територију централне Србије, као и да нису уочене наоружане албанске групе на југу централне Србије.

Дрецун је рекао и да Војска Србије, МУП и све службе безбедности раде тимски, у изузетној су координацији, што улива поверење да ће бити спречена било каква дестабилизација у случају даљег заоштравања догађања у Македонији.

Он је рекао да су на Одбору детаљно разговарали и о стању на подручју Прешева, Бујановца и Медвеђе, о активностима надлежних државних органа, о ситуацији на терену, која је апсолутно под контролом, и о активноситма које се припремају ако дође до нове нестабилности у Македонији.

Најважније је да није уочено формирање наоружаних албанских терористичких група на подручју Прешева, Бујановца и Медвеђе и да су се Албанци понашали веома одговорно, да је око 700 Албанаца са подручја Куманова било једно време на подручју југа Србије, да није било инцидената и да су активности наших снага безбедности и војске биле довољне да предупреде било какве инциденте, рекао је Дрецун.

Он је навео и да су на Одбору уочили несразмеру у реакцијама на догађаје у Куманову.

Званичници САД и ЕУ ниједном нису употребили термин тероризам, рекао је Дрецун и додао да је била блага реакција САД и ЕУ, као и да је неопходно да се много оштрије реагује на бруталан терористички напад.

Дрецун је најавио и да ће врло брзо бити одржана седница овог Одбора на којој ће се расправљати о Нацрту радне верзије статута Заједнице српских општина.

(ФоНет)

Коментари / 0

Оставите коментар