Кери и Путин у срдачном и топлом разговору

Амерички државни секретар Џон Кери, који је провео више од осам часова у разговору са руским предсједником и са министром спољних послова, објавио је да је имао "искрен и продуктиван" састанак са Владимиром Путином.

Свијет 13.05.2015 | 17:17
Кери и Путин у срдачном и топлом разговору

Кери се прво састао са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом у Сочију, а потом и са Путином.

Ово је прва посјета Керија Русији од избијања украјинске кризе почетком прошле године, а агенције наводе да се она сматра знаком спремности САД и Русије да поправе односе. Састанци очигледно нису резултирали значајним помаком, али обје стране су изразиле наду да ће допринијети побољшању односа, навела је агенција АФП.

У разговорима су учествовали амерички амбасадор у Русији Џон Тефт, замјеник државног секретара за политичка питања Венди Шерман, а са руске стране и помоћник руског предсједника Јуриј Ушаков.

"Био је то дуг и користан дан", рекао је Лавров. "Договорили смо се да дијалог наставимо идуће недјеље", истакао је Кери.

Руски министар спољних послова саопштио је на заједничкој конференцији за новинаре да се у разговорима нису у свему сложили, али да су они помогли бољем разумијевању.

Он је истакао да су размотрени сви актуелни проблеми савременог свијета, укључујући супростављање тероризму и другим претњама по безбједност, али да је једна од централних тема била Украјина, пренио је Спутњик.

"Између Русије и САД постоје одређене разлике што се тиче генезе те кризе и садашњих оцјена њеног развоја, али смо били недвосмислено јединствени у потреби да се тај проблем рјешава искључиво мирним путем потпуним спровођењем минских споразума укључујући директан дијалог између Кијева и Доњецка и Луганска. Договорили смо се да искористимо утицај САД и Русије на стране у сукобу да бисмо их досљедно и истрајно подстицали на договарање споразума о практичном спровођењу онога договореног у Минску", рекао је Лавров.

Он је додао да је било ријечи и о рјешавању сукоба у Сирији, Ирану, Јемену, Либији и другим земљама Блиског истока, Авганистану и ситуацији на Корејском полуострву, а размотрено је стање билатералних односа. Кери је истакао да је Русија важан партнер у рјешавању проблема тероризма, као и да је постигнут договор о наставку дијалога о Сирији.

Кад је ријеч о Украјини, амерички државни секретар је рекао: "Позиција САД је таква да је Споразум из Минска једини и најбољи пут ка миру и неопходно је да се све тачке споразума што прије имплементирају".

Помоћник руског предсједника Јуриј Ушаков рекао је да су разговори Путина и Керија били дуги и отворени. Питање сусрета Путина и Обаме није се разматрало, додао је Ушаков.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар