Земљотрес у Непалу, расте број жртава

Најмање 36 особа је погинуло, а 1.117 повређено, у новом снажном земљотресу јачине 7,3 степена Рихтерове скале који је данас погодио Непал, најновији је биланс који је саопштило министарство унутрашњих послова Непала.

Србија 12.05.2015 | 15:07
Земљотрес у Непалу, расте број жртава

Четири особе су погинуле у Индији, саопштили су званичници, док су кинески државни медији јавили да је на Тибету погинула једна особа, пренео је АП.

Земљотрес се најјаче осетио у удаљеним планинским подручјима североисточно од Катмандуа.

Информације споро стижу до престонице након данашњег потреса, али званичници и спасиоци кажу да ће број настрадалих готово сигурно расти.

Портпарол Међународне организације за миграције је претходно саопштио да су четири особе погинуле у граду Чаутара, северно од престонице Катмандуа, када се услед потреса срушило неколико зграда.

Спасилачки тимови покушавају да утврде да ли има још погинулих и повређених у рушевинама.

Индијски званицници су раније саопштили да су две особе погинуле у Индији када се срушила кућа у дистрикту Сиван, на 250 километара од Патне, главног града индијске државе Бихар.

У међувремену, непалске власти су затвориле аеродром у Катмандуу, након што је нови потрес изазвао панику међу људима.

"Аеродорм је сада затворен за собраћај", изјавио је менаџер Међународног аеродрома Трибуван Бирендра Прасад Шреста.

Непал је прво погодио земљотрес јачине 7,4 степени по Рихтеровој скали, да би исто подручје погодио још један земљотрес јачине 5,6 степени по Рихтеровој скали, саопштио је изворно амерички Геолошки завод.

Епицентар земљотреса био је 68 километара западно од града Намче Базар, у близини Монт Евереста, на дубини од 19 километра, пренео је Ројтерс.

Потреси су натерали становнике престонице Катмандуа да похрле из својих кућа на улице, а потреси су се осетили све до индијске престонице Њу Делхија.

Још један земљотрес јачине 5,6 степени по Рихтеровој скали погодио је подручје Непала неколико минута након првог потреса.

У земљотресу јачине 7,8 степени који је погодио Непал 25. априла и накнадним потресима погинуло је више од 8.000 људи, док је око 18.000 људи повређено.

Према проценама УН, он је погодио чак осам милиона људи и изазвао велика разарања широм земље.

Спасилачке екипе које су на Непал дошле из целог света још покушавају да допреме храну, воду и лекове људима који су погођени у априлском земљотресу.

У Непалу четворо хрватских држављана

Само четворо хрватских држављана још се налази у Непалу који је данас погодио нови разоран, саопштило је Министарство спољних и европских послова Хрватске. Већина хрватских држављана, њих тридесетак, који су се затекли у Непалу приликом катастрофалног потреса од пре две седмице вратили су се у земљу порекла, пренела је Хина. Хрватска амбасда у Њу Делхију, која покрива Непал, и Министарство су у сталном контакту с осталим државама чланицама ЕУ и Европске службе за спољне послове како би се помогло у организацији одласка хрватских држављана из Непала.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ввввв

12.05.2015 13:37

Колико смо ми помоци послали? Када су биле поплаве само се брујало о томе колико је ко послао. Ајмо брацо бар се неста мозе сакупити; која тона хране, одеце итд.

ОДГОВОРИТЕ