Три ризика непрележаног грипа

Свако одговара за своје поступке, па и по питању здравља. Намерно или из незнања, многи направе грешку и грип прележе "на ногама". Сазнајте које су последице...

Здравље 11.05.2015 | 08:38
Три ризика непрележаног грипа

"Зашто да лежим у кући? То је само мала прехлада!" - оваквом изјавом многи оправдавају свој одлазак на посао, у колектив уопште, запушеног носа, са кијавицом и кашљем.

Међутим, шеткање наоколо са једном таквом вирусном инфекцијом, мислећи да је то сасвим у реду, може имати опасне последице. Чак и они који се након прехладе нису довољно дуго лечили, преузимају ризик за сопствено здравље.

1. Могућа последица непрележаног грипа - упала срчаних мишића.

Код грипозне инфекције која није излечена, преко крви може да дође до инфекције срчаних мишића. Имуни систем је ослабљен, узрочници - најчешће коксаки вирус - могу да се рашире по организму и да нападну виталне органе. Ако вируси нападну срце, мишић не може више правилно да ради и срчани ритам бива избачен из такта.

2. Малаксалост, мучнина и остајање без даха типични су симптоми запаљења срчаног мишића.

У сваком случају, обољење у почетној фази тешко може да се препозна у први мах. Уколико вам постану тешке и лакше физичке активности попут шетње и пењања степеницама, свакако би требало да посетите лекара. Резултати ЕКГ прегледа и анализе крви могли би да укажу на ово обољење. Најчешће се успешно лечи физичком поштедом и лековима. Ако се не лечи, понекад може да дође до смањене функције ове пумпе.

У најгорем случају ослабљени срчани мишић може да доведе до престанка рада срца и чак до смртног исхода. И ово се не дешава само старијој популацији, срце због вируса може да откаже и младима.

3. Патогени узрочници прехладе могу да нападну и плућа.

Након кијавице не функционишу најбоље разгранати респираторни путеви плућа. Тако се узорчници тј. вируси без проблема могу проширити по целом органу. Могућа последица је запаљење плућних алвеола и бронхија. Често је запаљење плућа са јаким кашљем, температуром, као и главобољом и болом у мишићима. У каснијем стадијуму јавља се и бол у стомаку. Ако имате било који од ових симптома обавезно морате да посетите лекара.

Уколико после кијавице имате јаке главобоље, одмах морате да се јавите лекару. Посебно онда када вам је врат укочен. Ове нелагодности могу да буду наговештаји запаљења мождане коре, тј. менингитиса. Ову болест проузрокује бактерија која преко носа доспева у лобањски део мозга. Кад изгубите "добар глас" помоћи ће вам ако памучну мараму натопите водом и вежете око врата. Мокра марама спречиће бол и гребање у грлу.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар