Аљаска и Хаваји желе самосталност

Представници домородачког становништва Аљаске и Хаваја обратили су се УН са молбом да се размотри питање незаконите анексије њихове територије од стране власти САД.

Свијет 10.05.2015 | 19:52
Аљаска и Хаваји желе самосталност

Представници домородачког становништва Аљаске и Хаваја обратили су се УН са молбом да се размотри питање незаконите анексије њихове територије од стране власти САД у оквиру Савета УН који ће бити одржан 11. маја и затражили да им се да право на самоопредељење и одржавање референдума.

Према саопштењу, објављеном данас на заседању УН у Женеви, територије Аљаске и Хаваја 1959. године прогутале су Сједињене Државе преваром и намерним кршењем мандата и принципа УН и процеса самоопределења“.

Како преноси агенција Тас, становници ове две савезне америчке државе позвали су УН да „исправе грешку“ и мирним путем организују одржавање референдума на Аљасци и Хавајима.

„Они узимају нашу земљу и у огромним количинама експлоатишу минералне ресурсе, наносећи штету околини. Сматрамо да нам Руси могу помоћи. Године 2017. навршиће се 150 година од времена кад је Русија Америци продала Аљаску. Када бисмо могли, радећи са Русијом, да предочимо истину о томе шта се заиста десило у историји и променимо искривљену концепцију о Аљасци и нашим народима, мислим да би то био добар начин да се исправи ситуација“, изјавио је представник Аљаске у формираној радној групи „Алијанса Аљаска-Хаваји за самоопредељење“ Роналд Барнс.

„Наша култура се гуши. Политика САД је усмерена не само против наше културе, већ и целе планете, јер се на Хавајима налази војна база Перл Харбор. У време војних вежби, они загађују нашу земљу и воду. Од тога се разбољевају људи. То представља злоупотребу наше земље и народа. Ми не желимо да будемо део војне машине“, додао је представник Хавајаца Леон Сиу.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СССС

11.05.2015 04:07

ДОЛАЗИ И НА ВАС РЕД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.сссс

11.05.2015 05:03

Добице анексацију 2018. као и Баја.

ОДГОВОРИТЕ