Коме сметају колективни уговори?

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да нови закон о раду неће проузроковати укидање колективних уговора и да ММФ то од Владе није ни тражио.

Република Српска 08.05.2015 | 22:50
Коме сметају колективни уговори?

Ипак, из Владе признају да је међународни кредитор ипак тражио ограничавање колективних уговора. Из опозиције сумњају да ће нови закон о раду уопште и бити донесен, јер је Влада РС на климавим ногама.

ММФ не оспорава постојање колективних уговора, тврди министар рада у Влади Републике Српске Миленко Савановић. Ипак признаје да је међународни кредитор захтијевао од Владе да у новом Закону о раду буду колективни уговори ограниченог карактера.

“Опредјељење и Владе Српске и Министарства је да су колективни уговори тековина која мора наћи своје мјесто у Закону о раду. Међународни монетарни фонд ни једном није оспорио постојање колективних уговора, ми смо разговарали на тему ограничености колективних уговора”, тврди министар Савановић.

Савановић је поручио да је Економском политиком Владе предвиђено доношење низа реформских закона и да очекује да се и нови Закон о раду пред посланицима нађе у току ове године. Још једном је поручио да ће у новом закону остати 95 одсто суштине садашњег закона. 

“Ми ћемо поново сјести са социјалним партнерима и покушати договорити и ићи са заједничким рјешењима, нема непремостивих разлика”, каже Савановић.

Питање је како ће овако битан закон донијети Влада која је након што јој је странка Напредна Српска ускратила повјерење у Народној скупштини, остала на климавим ногама.

За ММФ је, тврде у СДС-у много теже питање лоше стање банкарског сектора у Српској јер су двије банке пропале, а те афере никада нису истражене.

Из Министарства рада међутим полажу наде и у нови састанак Економско-социјалног савјета, гдје би према очекивањима министра рада требало доћи до договора око Закона о раду. Питање је како ће Влада помирити супротстављене ставове социјалних партнера који су више пута рекли шта су имали о овој теми.

Нови закон о раду неће уназадити права радника и на њему ћемо инсистирати до краја, рекли су послодавци.

Прва синдикалка Српске Ранка Мишић је на протесту пред 5 хиљада окупљених радника поручила да нови Закон о раду неће проћи, јер ће раднике Српске увести у робовласништво.

(БН ТВ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ранко

08.05.2015 23:27

Ахахахаха нико неце ни да троси вријеме да коментарисе цим је видио име тета Ранке ахахах, какви краљеви...

ОДГОВОРИТЕ