Приштина прекршила Бриселски споразум

Приштина је одлучила да откаже унапријед заказане преговоре о заједници српских општина, чиме грубо крши бриселски споразум, изјавио је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Србија 08.05.2015 | 22:44
Приштина прекршила Бриселски споразум

Ђурић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да је у уторак у Бриселу требало да се са представницима Приштине разговара о заједници српских општина, али да је Приштина изненада данас отказала долазак, правдајући се унутрашњополитичким разлозима.

Он је упозорио да Приштина овим флагрантно крши и тачку 14 бриселског споразума према којој она има обавезу да не блокира Србију у њеним европским интеграцијама.

"Једнострано отказивање Приштине у политичком смислу је покушај стварања талачке кризе у којој ми треба да будемо таоци", рекао је Ђурић.

Он је навео да је званични Београд у незваничним разговорима изразио незадовољство због таквог става Приштине.

Истичући да је важно да се ЕУ постара да Србија не трпи посљедице због неодговорног понашања Приштине, Ђурић је поручио да међународни посредници, који су и гарант бриселског споразума, треба да изврше притисак на Приштину и да не дозволе да Србија буде талац неодговорног и штетног понашања Приштине.

Он је рекао да ће делегација Београда отићи у Брисел у уторак, јер је Србија одлучна да до краја поштује бриселски споразум и неће одустати од формирања заједнице српских општина.

"Важно је да цела европска и светска јавност види где је главна препрека провођењу споразума", рекао је Ђурић.

На питање како види могућност договора о Газиводи, Ђурић каже да Влади "не пада напамет" да прави компромисе о том важном хидросистему и да Приштина различитим триковима покушава да то питање прикаже у своју корист.

Ђурић наводи да је највећи дио Газиводе на територији централне Србије и да се ријеч Газиводе не помиње ни у једном споразуму.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

па

08.05.2015 15:50

Луд цовјек зна да Косово никад висе неце бити српско, да је другације давно би се то оцистило и ста ту висе има да се преговара, направите људима домове подијелите им имања и оставите се висе Косова, кад нисте знали да га одбраните, ста сад хоцете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ето

08.05.2015 16:33

Србија це морати признати Косово, ако зели преговоре за као придрузување ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КЕКО

08.05.2015 16:34

За-па.Луд је знао да је и Крим некад био Украјински ал висе није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

08.05.2015 20:09

Луд зна да се снага Русије и Србије не мозе ни поредити.