Хрватска полиција убицу Клице тражи у БиХ

Након убиства Винка Жуљевића Клице, пензионисаног официра ХВО-а, које се догодило у Хрватској у недјељу, загребачка полиција је од органа гоњења у БиХ затражила да изврши одређене провјере са циљем расвјетљавања овог кривичног дјела.

Босна и Херцеговина 06.05.2015 | 09:18
Хрватска полиција убицу Клице тражи у БиХ

"По захтјеву МУП-а Републике Хрватске СИПА је вршила одређене провјере у конкретном случају, након чега је резултате истих доставила МУП-у РХ. СИПА је у сталним контактима са истражним органима Републике Хрватске и у случају нових захтјева за провјере одмах ће реаговати", казала је Јозић.

Жуљевић је из Горњег Вакуфа, из села Храсница, и иако се мотив убиства још утврђује хрватска полиција не искључује да је мотив убиства ван граница Хрватске.

Он је, према ријечима Бориса Грубешића, портпарола Тужилаштва БиХ, био под истрагом због сумње да је умијешан у ратне злочине почињене на подручју централне Босне, пише Клиx.

Он је појаснио како је Жуљевић статус осумњиченика за ратне злочине имао због збивања у Бугојну 1993. године.

Припадници Хрватског вијећа обране су у бившем мотелу Акваријум у том граду током најжешћих хрватско-бошњачких сукоба успоставили затвор у којем је било заробљено више десетака Бошњака, укључујући ту жене и дјецу.

 

Ликвидација са потписом мафије

И док полиција не открива много детаља о ликвидацији, која према тврдњама стручњака готово сигурно носи потпис организованог криминала, медији шпекулишу о ономе што се догодило.

Клицу су у Главној улици у Сесветама дочекали нападачи који су га сачекали док се враћао с мисе из цркве св. Антуна Падованског.

Свједоци причају да су му атентатори запријечили пут аутомобилом и мотором, најприје наводно пуцали у аутомобил, а након што је Жуљевић изашао ван и покушао бјежати за њим је кренуо нападач с мотоциклистичком кацигом на глави, примио га за јакну и убио га. На пољском путу поред пруге у источном дијелу Загреба полиција је потом пронашла запаљен аутомобил који су, према нагађањима, користили Клицини атентатори.

Још од 90-их година Клицу се у медијима повезивало с кланом на чијем је челу био Вјеко Слишко који је преминуо од посљедица атентата у средишту Загреба у марту 2001. Широј јавности постао је познат током суђења за убиство Веселина Маринова у којем је ослобођен оптужби. Суд је закључио да је Жуљевић у Маринова, дугогодишњег тјелохранитеља комаданта Кажњеничке бојне ХВО-а Младена Налетилића Туте, пуцао у самоодбрани.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xy

07.05.2015 08:59

Јавност БиХ тражи од Хрватске да процесуира Анту Јелавића и убицу Ведрана Пуљића, ако не знају гдје се налазе, нека питају нас!

ОДГОВОРИТЕ