Радиоактивни отпад на граници БиХ?

Регулаторна агенција БиХ за радијацију и нуклеарну безбједност треба што прије да пошаље овлаштену лиценцирану екипу, ради мониторинга радиоактивног зрачења на локалитету Трговска Гора у Хрватској, јер постоји сумња да се на том мјесту већ одлаже опасан отпадни материјал који може угрозити становништво и животну средину, закључено је на данашњем састанку министра економских односа и спољње трговине у Савјету министара БиХ Мирка Шаровића, министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренке Голић и министра за заштиту животне средине Федерације БиХ Сњежаном Солдат.

Босна и Херцеговина 05.05.2015 | 23:00
Радиоактивни отпад на граници БиХ?

Са министарског састанка упућен је захтјев Хрватској да одмах достави релевантне информације о до сада проведеним активностима и даљим плановима у вези са одлагањем опасног отпада на локалитету Трговска Гора, који је удаљен само три километра од границе БиХ.

Ресорни министри истичу да, по свим међународним конвенцијама, БиХ има право да захтјева те информације, јер је угрожено здравље десетина хиљада становника и животна средина у шест БХ општина од Новог Града до Велике Кладуше.

,,Из нама доступних информација констатовали смо да нуклеарна електрана 'Кршко' има могућност одлагања радиоактивног отпада још само 6 мјесеци. Хрватски Сабор још 2017. године подручје Трговске Горе одредио је као једну од могућих локација за одлагање отпада из „Кршког“ '', наводи министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић тврди да ће се на подручју Трговске Горе, уколико ту буде локација за одлагање опасног отпада, складиштити 5 хиљада тона радиоактивног отпада и 700 тона истрошеног нуклеарног горива.

Хрватска сматра да је Трговска Гора, као бивше војно складиште, погодно мјесто за одлагање радиоактивног отпада.

Међутим, према геолошким испитивањима тло на тој локацији је од кречњака-доломита са стрмим водопропусним нагибима.

Цијело то подручје испресјецано је водотоковима, а Трговска Гора је централно сливно подручје чији се водотоци слијевају у ријеку Уну, гдје се налази и водозахват питке воде.

Осим слива Уне одлагање радиоактивног отпада угрозило би и слив ријеке Купе, односно становнике, биљни и животињски свијет на том подручју.

Осим тога сеизмолози су локалитет Трговске Горе класификовали као 6. односно 7. степен трусне зоне.

Сви ови подаци довољно говоре да је одлагање радиоактивног отпада на предвиђеној локацији изузетно опасно.

БН ТВ

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Геолог....

05.05.2015 14:48

Кад су хрватићи толики фрајери што тај отпад не поставе близу Словенске границе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

05.05.2015 15:38

Ајде председнице уради несто, када се толико борис за хрватски интерес, нареди им да то возе негде другде. Другари сте ти и ХДЗ. Мозда те послусају, мада ми се цини да су те они сазвакали, па е сада испљувавају, као базоку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мутант

05.05.2015 15:53

НО , сикирики .... Миле , це то средити са ХДЗ-ом. Па , раја су !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

05.05.2015 16:59

Село Гашница, општина Градишка, магистрални пут Козарска Дубица - Градишка; пар година након рата, мађарски војни контигент у оквиру СФОР-а изводио је обимне радове тешким машинама дуже од мјесец дана. Радили људи на "имплементацији дејтонског мира". Прилаз је био блокиран на неколико стотина метара од мјеста радова. Након завршеног посла иза њих је остало једно велико брдо. Крадом су неки мјештани мјерили зрачење и било је алармантно. Стигло то и до неких наших институција, па послали екипу која је снимила 200 пута веће зрачење од допуштеног. Пази, 200 пута! Дознале за то и телевизије, долазило неколико домаћих и долазила она хрватска Нова ТВ. Почела се дизати халабука, тадашње министарство за екологију послало багер и некакву екипу да утврде о чему се ради. Почели копање и из ОХР-а дође наредба да више нико не смије ту ништа да пипне, иначе ће бити свашта. Онда су ту неко вријеме стражарили исти они мађари. Како тад, тако и данас. Ко не вјерује, нека дође и понесе ГМ мјерач. Озраченост се чак и проширила временом, тако да је у овом тренутку и магистрални пут као нуклеарни реактор. Ово је један од много случајева, углавном на подручју Републике Српске, мада има и неколико сличних депонија и по ФБиХ. Дакле, ништа ново, а тога ће тек да буде, јер се и у овом тренутку то ради у тајности на много локација. То је само један од профитабилних разлога битисања ОХР-а и "Снага за брза дејства" (читај: Екипа за транспорт и укопавање свакаквог ђубрета са запада).

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

05.05.2015 17:38

Радиоактивни смо одавно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тетак. мата

05.05.2015 19:09

Ма нека довезу на моју њиву овде код Модрице само нек дадну по литре максузије дневно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

супла прица

06.05.2015 03:55

Ви сада имате супљу прицу око два зута буренцета,ма висе је стете народу направио Скрбиц и и друзина него Цернобил.Стомаци обицног народа са оваквом власцу су вец одавно озрацени и истањили се ко цигарет папир.

ОДГОВОРИТЕ