Неурохирург кандидат за предсједника САД

Конзервативни политичар Бен Карсон, који је пре политичке каријере био чувени неурохируг познат по томе што је извео прву операцију раздвајања сијамских близанаца спојених на потиљку, данас ће формално објавити кандидатуру за председника.

Свијет 04.05.2015 | 12:50
Неурохирург кандидат за предсједника САД

Он ће бити један од кандидата који ће се борити да буду изабрани за републиканског представника на председничким изборима који се у САД одржавају 2016. године, наводи АП.

Карсон (63), који се никада раније није кандидовао за државну функцију, биће једини познати Афроамериканац који ће се надметати за номинацију за републиканског председничког кандидата са искусним политичарима из Републиканске странке.

"Желим да учествујем у кампањи за номинацију и најављујем своју кандидатуру за републиканског кандидата за председника САД", изјавио је Карсон у једном интервјуу који је синоћ емитован на тв станици WКРЦ из Охаја.

Он ће данас формално објавити да се кандидује у говору који ће одржати у свом родном Детроиту.

Карсон ће се тако придружити великој групи у којој ће бити можда и више од 20 републиканаца који ће се надметати за номинацију за републиканског председничког кандидата. 

У трку у републиканском табору до сада су се укључила три републиканска сенатора: Марко Рубио са Флориде, Тед Крус из Тексаса и Ренд Пол из Кентакија.

Бивши гувернер Флориде Џеб Буш сматра се једним од кандидата са највећим шансама да буде номинован за републиканског представника на председничким изборима следеће године, иако још није формално објавио кандидатуру.

Карсон је стекао признање широм САД током 29 година које је провео на челу педијатријског неурохируршког одељења дечје болнице Џон Хопкинс у Балтимору у коме и даље живи.

Он је руководио првом операцијом раздвајања сијамских близанаца спојених на потиљку. 

О њему је 2009. године снимљен филм "Талентоване руке" у коме Кјуба Гудинг Џунијор глуми Карсона.

Он је недавно у интервјуу за АП рекао да је недостатак његовог политичког искуства предност.

"Ја себе видим као логичног Американца који има здрав разум и мислим да ће то наићи на одјек код великог броја Американаца, без обзира на то коју странку фаворизују", казао је он том приликом.

Карсон је познат по томе што критикује политику првог црног председника САД Барака Обаму у свим областима - од здравствене до спољње политике, пише Тањуг. 

Он се, такође, представља, као противтежа афроамеричким коментаторима са либералнијим ставовима.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Боле

05.05.2015 10:37

Код амера неурохирург кандидат, а код нас неурохирурзи тезгаре по болницама, а кандидати душевни болесници.

ОДГОВОРИТЕ