Савјети за савршен роштиљ

Будући да је сезона роштиљања почела, кувар Марин Медак нуди савете како припремити роштиљ за памћење.

Занимљивости 01.05.2015 | 09:11
Савјети за савршен роштиљ

Он каже како је пљескавица на пример само облик, а оно што је на крају чини укусном су врхунске намирнице без појачивача укуса и осталих адитива.

Маринада

Питали смо га шта је потребно за добру маринаду, а Медак је одмах одговорио како је једна од највећих заблуда у кулинарству да месо омекша у уљу. Једноставно не постоји хемијски процес у којем уље улази у месо, већ оно само спречава оксидацију односно кварење. Затим, Медак нам објашњава како месо можемо ставити у на пример две литре воде са 40 грама соли коју треба отопити па оставити месо да одстоји 24 сата. Уколико желите да ипак додате посебне укусе, загрејте воду и сол до 85°Ц па додајте зачине, поклопите и пустите да се охлади. Тада у припремљену течност стављате месо и пуштајте да прима укусе наредна 24 сата.

Како пећи месо

Код печења меса најважније је да одстоји на собној температури барем сат времена пре печења, али је итекако битно и да жар на којем печемо месо буде јак и да свакако избегавамо убадање меса прибором и притискање лопатицом јер ће сокови да исцуре, а месо ће бити суво, а то не желимо.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

камелеон

01.05.2015 07:15

Прије свега купиш квалитетно месо ако за то имаш новац, подразумијева се.

ОДГОВОРИТЕ