Најстрашнији инцидент у историји тениса

На данашњи дан пре 22 године догодио се највећи инцидент у историји тениса - Гинтер Пархе је убо ножем у леђа Монику Селеш.

Свијет 30.04.2015 | 19:10
Најстрашнији инцидент у историји тениса

То се догодило 30. априла 1993. у паузи између гемова меча четвртфинала турнира у Хамбургу у коме је тада најбоља тенисерка света играла против Бугарке Магдалене Малејеве. Пархе је напао Југословенку, која се уз врисак срушила на земљу, а неколико гледалаца је брзо реаговао и савладало помахниталог нападача. Лекари су одмах дошли и указали прву помоћ Моники Селеш, док је њена противница седела на својој столици и јецала.

Пархе је повредио Монику јер је била највећи ривал Немици Штефи Граф, којом је он био опчињен.

Касније је утврђено да је Пархе ментално поремећена особа, па је избегао одлазак у затвор, а две године је провео на психијатријској клиници. На суду је изјавио да није имао намеру да убије тенисерку, већ само да је повреди.

"Невероватно је да ме је намерно повредио, а да није добио никакву казну", коментарисала је Селешова.

Рана између лопатица југословенске тенисерке била је дубока 1,5 центиметара, али је тај напад оставио много веће и дуготрајније последице психолошке него физичке природе.

"Стално сам у страху. Уверена сам да ми је живот и даље угрожен", говорила је тада Моника.

Селешова се на терен вратила тек две године касније. Никада више није играла у Немачкој. Занимљиво је да је током њеног одсуства чувена аргентинска тенисерка Габријела Сабатини била једна од малобројних која је захтевала да се Моники замрзне статус на WТА листи, док је велика већина играчица била изричито против тога.

На терен се вратила у августу 1995. и одмах освојила Отворено првенство Канаде, затим је и ушла у финале УС опена у коме је изгубила од Штефи Граф. Почетком 1996. тријумфовала је на Аустралијан опену, а касније те године поново је изгубила борбу за трофеј на УС опену од Немице. Последње Моникино велико финале било је оно на Ролан Гаросу 1998, кад је поражена од Аранче Санчез Викарио

Моника Селеш је у каријери освојила 53 титуле, од којих девет на грен слем турнирима, и то четири на Аустралијан опену, три на Ролан Гаросу и две на УС опену. На Вимблдону никада није стигла до трофеја. Имала је блиставу каријеру, али би она сигурно била још успешнија да јој се на путу није испречио Гинтер Пархе.

Њено ривалство са Штефи Граф сматра се једним од највећих у историји тениса.

Моника Селеш рођена је 2. децембра 1973. у Новом Саду, а од 1994. има америчко држављанство.

Извор: Курир

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

др Дабиц

01.05.2015 06:14

Тог психопату је пустило обезбједјење, имали су метал детектор, није мого унијети ноз неко је зазмирио кад је утрцао на терен, неко је зазмирио дали су му времена да повриједи Монику, ОСТАЛО ЈЕ ЗА ИСТОРИЈУ МОНИКА СЕЛЕС УНД ДЕУТСЦХЕ МЕССЕР КУЛТУР

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

04.05.2015 06:07

Ти Нијемци су животиње.

ОДГОВОРИТЕ