Италијанска подршка европском путу БиХ

Италија ће и даље помагати БиХ на путу ка чланству у ЕУ, истакао је данас италијански амбасадор у БиХ Руђеро Коријас током сусрета са министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком.

Свијет 30.04.2015 | 18:59
Италијанска подршка европском путу БиХ

Црнадак и Коријас сагласили су се да су односи БиХ и Италије врло пријатељски и неоптерећени отвореним питањима, те изразили спремност за јачање билатералних контаката на високом нивоу, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Наглашена је велика подршка Италије БиХ у процесу европских интеграција, а Црнадак је истакао да ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању отвара ново поглавље у односима БиХ и ЕУ.

Црнадак је навео да је на БиХ да у сљедећој фази интензивира активности на успостављању ефикасног механизма координације различитих нивоа власти да би био покренут реформски процес.

Министар иностраних послова БиХ данас је у одвојеним сусретима разговарао и са амбасадорима Египта у БиХ Јасером ел Атавијем, Словачке Јаном Пшеницом и Либије Аребијем С.А. Халудијем.

Црнадак и египатски амбасадор су сагласни да су односи БиХ и Египта без отворених питања, добри и да их треба даље унапређивати.

Ел Атави је истакао да је БиХ важна за Египат због различитости култура, традиција и религија, као и добре билатералне сарадње, те изнио примјер одржавања дипломатских курсева у Институту за дипломатију Министарства иностраних послова Египта које похађају и дипломате из БиХ.

Црнадак и Пшеница разговарали су о односима двије земље, нагласивши значај развоја привредне сарадње.

Црнадак је истакао да ће фокус спољне политике БиХ у наредном периоду бити на евроинтеграцијама, јачању добросусједске и регионалне сарадње, привредне дипломатије, те поправљању имиџа БиХ у свијету.

Амбасадор Пшеница је истакао да Словачка билатерално, и као предсједавајућа Вишеградском скупином, подржава пут БиХ ка евро и евроатлантским интеграцијама и понудио искуства своје земље на том путу, кроз политичку и експертску помоћ.

Током сусрета Црнатка и либијског амбасадора оцијењено је да су односи двије земље традиционално пријатељски, те да ће добра сарадња бити настављена и након успостављања мира у Либији.

Црнадак је изразио увјерење да ће нове либијске власти успјети мирним путем ријешити кризу и убрзано радити на нормализацији стања у тој земљи.

Он је изразио спремност компанија из БиХ које имају дуго искуство рада у Либији, да наставе започете, али и уговоре нове послове у тој земљи.

Коментари / 0

Оставите коментар