Америка у пламену после убиства црнца

У насиљу које избило после сахране 25-годишњег црнца Фредија Греја, који је умро пошто је повређен у полицијском притвору, 15 полицајаца је повређено. Градоначелница Балтимора Стефани Ролинг Блек позвала је на смиреност и увела је полицијски сат од 10 сати увече до 5 ујутро.

Свијет 28.04.2015 | 22:39
Америка у пламену после убиства црнца

Власти Балтимора наредиле су да се распореди по граду хиљаде војника Националне гарде и полицајаца, после избијања немира, који су за повод имали полицијску бруталност, а у Мериленду је проглашено ванредно стање.

У насиљу које избило јуче, после сахране 25-годишњег црнца Фредија Греја, који је умро пошто је повређен у полицијском притвору, 15 полицајаца је повређено, преноси АФП.

Градоначелница Стефани Ролинг Блек позвала је на смиреност и увела је полицијски сат од 10 сати увече до 5 ујутро.

Надзорник полиције Мериленда наредио је да се распореди 5.000 полицајаца по граду и затражио помоћ 5.000 војника из ширег средњеатлантског региона.

Командант Националне гарде пуковник Линда Синг рекла је да је имала 5.000 војника и да ће их распоредити да штите људе и имовину.

Демонстранти су камењем напали полицију и локалне радње. Упркос позивима на мир Гејеве породице, банде углавном младих америчких Африканаца почеле су обрачун са полицијом и том приликом ухапшено је 27 особа, саопштила је полиција.

Неколико радњи је опљачкано и спаљено је неколико полицијских возила, а како су нереди почели да се шире са запада на исток, где је запаљена једна зграда, у Мериленду је проглашено ванредно стање.

Школе у Балтимору ће данас бити затворене, а бејзбол тим је отказао своју вечерашњу утакмицу.

Како јавља Спутњик, протести солидарности са побуњеницима биће одржани данас широм САД.

Председник Барак Обама је упознат са ситуацијом и са својим сарадницима разматра евентуална решења.

Извор: Телеграф

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

28.04.2015 09:45

КАКО СПАСИТИ АМЕРИКУ. ПОСЛАТИ ИМ НАШУ ПОЛИЦИЈУ ОНИ НИСУ СПОСОБНИ НИ САМИ СЕБЕ САЧУВАТИ А КАМО ЛИ ГРАЂАНЕ ЗА ШТО СУ ПЛАЋЕНИ. ПОСАО СЕ ДОБИЈА ПРЕКО СТРИЧЕВА И СТРИНА И ПАРТИЈСКИХ КЊИЖИЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

28.04.2015 11:06

У УСА нацизам никада није престао. Ово што сада убијају црнце је поновни повратак али је ситуација другачија... Не знам како ће им планови успјети поготово када навале терористи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

28.04.2015 18:42

Како полицајци никада не убију бијелца! Тамане те Црнце по улици као да су пси луталице. Срамота за САД.

ОДГОВОРИТЕ