Протест због Београда на води

Иницијатива "Не да(ви)мо Београд" протестује од 12:30 сати испред зграде Геозавода. Преко 300 људи окупило се да подржи протест под називом "Покажимо им патку" због уговора пројекта "Београд на води" који ће данас бити потписан.

Србија 26.04.2015 | 20:02
Протест због Београда на води

Полиција окупљеним грађанима не дозвољава да започну протестну шетњу и виде уговор који ће данас бити потписан, па су суграђани стоје у Улици Краљевића Марка и држе транспарент "Не давимо Београд", као и патке на надувавање.

- Дошли смо да им покажемо патку за све промењене урбанистичке планове, промењене законе, насилно расељене раднике Железнице и све што ће тек бити урађено на штету нас грађана, а у корист инвеститора - рекла је Љубица Славковић из Иницијативе "Не да(ви)мо Београд".
 
Испред зграде Геозавода постављена је и три метра велика жута патка на надувавање, као и транспарент: "Београд неће буржујски кварт на води".

Протест је подржао и радијски водитељ Игор Бракус, који се нашалио да не зна шта се догађа и да је дошао на захтев бизнисмена Мирослава Мишковића.

- Ја апсолутно немам појма шта се овде дешава, Мишковић ме је синоћ назавао и рекао да дођем овде, да ће ми дати хиљаду динара и сендвич - казао је Бракус за агенцију Бета.

Међу окупљенима је и Србијанка Турајлић, професорка Београдског универзитета.

Како јавља репортер "Блица", испред Геозавода пристиже још људи који се прикључују протесту, а звиждуцима су дочекани чланови делегације који су стигли на потписивање уговора.

Окупљени суграђани кажу да је ово тек први у низу протеста који ће наступити, јер желе да се чује глас грађана о, како кажу, срамном уговору између државе и приватног инвеститора.

Преко пута протеста окупило се и неколико десетина чланова Напредне странке из Београда како би подржали потписивање уговора. Протестанти њима добацују: "Сендвичи! Сендвичи!" Окупљени напредњаци су на ова добацивања реаговали аплаузом, због чега је у њихову одбрану стало преко 20 полицајаца.

Министар културе Иван Тасовац изашао је на кратко испред зграде Геозавода, а протестанти су га дочекали звиждуцима, сиренама и поклицима: "Лопови!"


Насред кружног тога постављена су два трамваја како делегације које ће изаћи из зграде не би виделе протестанте. Ову информацију потврдио је и возач једног од трамваја, који је рекао да му је "наређено да ту стане".

Сви путници су изашли из трамваја, а протестанти добацују: "Склоните трамвај, што се сада кријете?"

Делегација је изашла из Геозавода, међутим протестантима је забрањена шетња Карађорђевом улицом, већ их полиција преусмерава Улицом Краљевића Марка ка центру града, па се и они и полиција полако разилазе.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

нн

26.04.2015 17:52

Сви смо ми добили ПАТКУ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

баш баш

26.04.2015 20:41

Проклети Вучић, распродаће и докрајчити сву Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјордје

27.04.2015 06:55

И цим несто сами успијемо стране слузбе,тајкуни и слицни се упетљају и заведу народ на протесте. А да се гради Загреб на води пљували би из свих уста да смо неспособни да привуцемо инвестиције. И тако укруг вјековима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

маx

27.04.2015 15:25

Хајд сто су досли Арапи у Сарајево ал сто у Београд.

ОДГОВОРИТЕ