Јасеновац: 70 година од пробоја логораша

У Јасеновцу у Хрватској почело је обиљежавање 70 година од пробоја 1.075 преживјела логораша из усташког концентрационог логора Јасеновац.

Регион 26.04.2015 | 20:00
Јасеновац: 70 година од пробоја логораша

У колони сјећања од Меморијалног музеја до споменика "Цвијет" у Спомен-подручју Јасеновац, осим преживјелих логораша, налазе се предсједник Хрватског сабора Јосип Леко и предсједник Владе Зоран Милановић.

Предсједницу државе на комеморацији ће представљати изасланик, што се у јавности оцјењује непримјереним с обзиром на важност догађаја.

Протеклих десетак година на комеморацијама у Јасеновцу уобичајено су били шефови државе – Стјепан Месић и Иво Јосиповић, који су у својим говорима оштро осуђивали НДХ, усташке злочине и истицали важност антифашизма за Хрватску.

Грабар-Китаровић, која је за предсједницу Хрватске изабрана као кандидаткиња Хрватске демократске заједнице (ХДЗ), жртвама Јасеновца сама је одала почаст 22. априла.

Тамо је отишла ненајављено и без пратње медија, а јавност је о томе обавјештена тек саопштењем из прес службе хрватске предсједнице. У поруци написаној у књизи утисака поручила је да као предсједница Хрватске и као човјек "осуђује злочине мучења и убијања који су се ту догадјали".

На крају комеморативног скупа биће положени вијенци и одржана молитва представника вјерских заједница.

Комеморација се одржава као знак сјећања на 22. април 1945. године, дан ослобађања усташког концентрационог логора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи.

Као датум обиљежавања узет је 22. април - дан када је група од 1.075 преосталих логораша тог дана 1945. кренула у пробој из логора Јасеновац, а само њих 127 се домогло слободе.

Логор Јасеновац био је стратиште за Србе, Роме и Јевреје, свих узраста и пола. Жртве су били и антифашисти. Тачан број страдалих никада није утврђен.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Спомен-парк "Јасеновац" је до 2012. утврдио поименични списак око 83.000 жртава, док су истраживачи Музеја жртава геноцида саставили поименични списак од око 88.000 жртава.

У Доњој Градини са друге стране ријеке Саве вршена су погубљења. Логор за дјецу био је у Сиску и у Јастребарском, а женски логор у Старој Градишки југоисточно од Јасеновца, мада је жена и дјеце било и у Јасеновцу.

Иако Јавна установа "Јасеновац" стално ради на утврђивању броја жртава, њихов коначан број остаће непознат јер су многи од логораша убијени чим су доведени, прије него што су били евидентирани.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Симо

26.04.2015 17:14

Јадна је та васа Хрватска у којој 70 процената становниства воли и симпатисе устасе и НДХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сузуки

26.04.2015 18:48

За Симо.Јадна је та васа Србија у којој 70% становниства воли и симпатисе цетнике, Недицеву и Дразину Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јапанац

27.04.2015 07:54

Драза је био југословенски министар!

Name

ЖИКА Ж

27.04.2015 07:29

ВЕЛИЧАНСТВЕНО! НА ОБИЉЕЖАВАЊУ 70 ГОДИНА ПРОБОЈА СРБА ИЗ УСТАШКОГ ЛОГОРА. НИ ДО САДА ИХ НИЈЕ БИЛО ВИШЕ, А КАКО БИ И БИЛО КАДА ДОЖИВОТНИ ПРЕДСЈЕДНИК БИВШЕ ЈУГЕ НИЈЕ НИКАДА ПОСЈЕТИО ЛОГОР А ДРУГИ ПРЕДСЈЕДНИК ИСТО ЦРВЕНИ ПРОДАО АМЕРИКАНЦИМА СВУ АРХИВСКУ И ДОКУМЕНТАЦИОНУ ГРАЂУ. ЗА 100 ГОДИНА ЈАСЕНОВАЦ СЕ НЕЋЕ НИ ПОМИЊАТИ.

ОДГОВОРИТЕ