Тужбе одговорнима за салмонелоу?

На Инфективној клиници у Сарајеву у посљедњих је неколико дана примљено 155 дјеце из вртића ЈУ Дјеца Сарајево. Код већине малишана потврђена је инфекција бактеријом салмонела, а 49 њих је задржано у болници.

Босна и Херцеговина 25.04.2015 | 21:41
Тужбе одговорнима за салмонелоу?

Чланица Вијећа родитеља ЈУ Дјеца Сарајева, Азра Хрустемовић, чије се дијете такође налази на Инфективној клиници због инфекције салмонелом каже како се већина родитеља болесне дјеце још од уторка налази на Клиничком центру Универзитета у Сарајеву.

"Прва два, три дана углавном нисмо спавали. Група која је примљена у сриједу је сад већ мало боље, температура спада, а ови који су пристигли послије нас су у почетној, тежој фази", казала је Хрустемовић и додала како су сви родитељи дјеце из вртића, а с којима је она била у контакту изразили жељу да туже одговорне.

"Сви су родитељи сложни у томе да неко за ово треба одговарати. Ја из болнице не могу урадити ништа све док не дођем кући и не добијем нове информације. Ми овдје смо у сасвим другом филму, само нам је битно да нам дјеца оздраве, а кад оздраве, онда ћемо се позабавити тиме", казала је Хрустемовић.

РАније је директорица ЈУ Дјеца Сарајева, Мирјана Халиловић-Јовановић је казала како јој је приоритет да се истрагом тачно утврди ко је одговоран за овај пропуст.

"Нећу дати оставку док се све ово не оконча. Испод мене је и цијели ланац људи који руководе појединим секторима. Након утврђивања одговорних услиједиће доношење одлука", казала је Халиловић-Јовановић.

И Азра Хрустемовић сматра како је задатак проналаска одговорног управо посао директорице ЈУ Дјеца Сарајево, те како је на њој одговорност да нађе кривца за тровање преко 150 дјеце која похађају вртиће у склопу ЈУ Дјеца Сарајева.

"Знате ли ви колики је то број дјеце која су бодена сваких пет минута, а која нису могла да приме инфузију јер сваких пет минута морају на WЦ? Прву ноћ је на хитној било 25 родитеља дјеце која су у 20 минута имала по двадесет столица. То не може разумјети нико ко се не налази у том стању и ко није овдје с нама", казала је Хрустемовић и додала како ће, чим се пронађе кривац, удружити и тужити одговорну особу.

Подсјећамо, санитарни инспектори Кантоналне управе за инспекцијске послове и представници Завода за јавно здравство КС су након сумње на тровање храном прегледом утврдили како су хигијенско-санитарни услови у вртићима задовољавајући, те како сви упосленици имају уредне санитарне књижице.

Дјеца у сарајевским вртићима Машница, Скендерија, Ластавица и Лептирић су у понедјељак конзумирала оброк припремљен од тјестенине, павлаке и јаја, а претпоставља се како је управо неисправност и контаминираност салмонелом једне од ових намирница довела до тровања дјеце.

(Клиx)

Коментари / 0

Оставите коментар