Домаће се гледа, страно се купује

Чак 99 одсто потрошача у БиХ у потпуности или дјелимично познаје бх. произвођаче и њихове брендове, али њих свега 35 одсто домаће производе конзумира, и то тек понекад.

Босна и Херцеговина 25.04.2015 | 21:44
Домаће се гледа, страно се купује

Ово је показало истраживање агенције "Глобал Маркет Солутионс" (ГМС), која већ годинама спроводи овакве мониторинге.

Истраживањем је закључено, како је саопштено из ГМС, да су испитаници показали висок ниво познавања брендова - од текстилне индустрије, преко кондиторских производа до месне индустрије.

"Као разлоге куповине домаћих брендова у 28 одсто случајева наводе патриотизам, те у истом проценту наводе и цијену. Квалитетом је мотивисано 23 одсто потрошача, док је доступност разлог због којег се за куповину одлучује тек 19 одсто купаца", наглашавају из ГМС-а.

Истичу још и да је већина грађана БиХ подједнако сагласна да држава треба да аплицира одређене механизме у циљу заштите домаћих произвођача како не би били скупљи од увозних производа.

"Кроз истраживање се показало да су испитаници у 69 одсто случајева задовољни цијенама домаћих производа", саопштили су из ГМС-а, из којег оцјењују да је становништво БиХ, ипак, све свјесније значаја конзумирања производа бх. произвођача.

Да купци бирају домаће на полицама, позива их и Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС, који истиче да је, ипак, суштински проблем у томе што потрошачи немају изражену свијест о значају куповине домаћег.

"Куповином домаћих производа јачамо домаћу привреду. То значи више новца за школство, здравство, спорт, културу, односно све оне сегменте живота на које се на тај начин може утицати. Даље, задржавамо постојећа и отварамо нова радна мјеста, али и смањујемо одлив нашег новца у иностранство", навео је Благојевић.

И борци за права потрошача сматрају да би купци требало да при одабиру шта ће ставити у своју корпу у трговинама узимају артикле произведене у нашим градовима. То, истичу, већ дуже вријеме заговарају.

"Од тога је вишеструка корист. Сигурно је да, када говоримо о сировом месу, оно које је са наших простора није замрзавано и пуно је здравије, али и свежије. Друго, имамо и користи од тога што остаје новац код нас и улаже се даље", наглашава Драгован Петровић, секретар Покрета потрошача РС.

Међутим, како је рекао, потрошачи са малом платежном моћи гледају да прођу што је могуће јефтиније и у првом плану им је цијена.

"То је разлог због којег се потрошачи често опредељују за оно што је јефтиније, односно не гледају порекло. Због тога би наши произвођачи морали да воде рачуна о томе да буду конкурентни", појаснио је Петровић.

Трговци су се увјерили да, како кажу, потрошачи нису схватили да куповина домаћег изграђује наше друштво, те истичу да имају двије врсте купаца.

"Једни су они који сматрају да су 'сами себи велики' ако купују стране познате марке, а други су они који због лошег имовног стања купују јефтинију робу", истиче Богдан Марјановић, предсједник Асоцијације самосталних трговина регије Бањалука.

Извор: Истинито

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Бос. Самац

25.04.2015 07:52

Ја гледам да купујем само домаце производе... понекад купим производе из Србије,Македоније, Словеније и ЦГ. А из Хрватске никад, лос је квалитет. Купујте домаце, тако помаземо насој бх. Привреди,Економији и радницка мјеста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

25.04.2015 08:15

Купујем страно... се..м као и прије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОКИ

14.06.2015 22:19

ЈЕЛ ИМА НЕКА ИГРА ДА СЕ СКИНЕ СА НЕТА...

Name

марко

25.04.2015 08:46

Немамо трунке патротизма по овом питању!Сит сам Србије,Хрватске а поготово Словеније,највисе извозе у РС И Бих,а кад треба наса роба тамо онда измисљају море процедурал!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

25.04.2015 10:09

Питање је шта је домаче?Годинама смо куповали нпр.производеЛијановић,а на крају се установи да је његов производ 90%увоз и то шкарт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

25.04.2015 11:59

Ја и када купујем то радим ријетко. А гледам једино рок трајања и цијену- с тиме да је нагласак на цијени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрича

25.04.2015 15:45

Ја купујем најјефтиније па чије год да је.... Таква времена дошла, нема мјеста патриотизму кад је новчаник празан

Name

надимак

26.04.2015 08:35

Мени никад неце бити јасно како увезена роба мозе бити јефтинија од домаце. У БиХ су најнизе плате у Европи. Како мозе Њемацка јефтиније производити од нас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

26.04.2015 09:29

Европска роба је високо субвенционирана и њен задатак ја да уништи домаћу производњу, не само у БиХ, него у свим неразвијенијим земљама. Знам да није једноставно скупље платити, али купујући страно само још дубље тонемо, апелујем на све оне људе који могу издвојити пар фенинга (већи износи нису у питању) да купују домаће. Ови "фенинзи" ће се касније вратити као "марке".