Приче о највећим авионским несрећама

- Ово није књига која се чита са марамицом у руци, већ књига која представља технолошку причу и описује највеће авионске несреће - рекао је др Александар Симић, престављајући своје "Несреће које су промениле авио-индустрију" у среду увече у "Делфи кафеу" у СКЦ-у.

Србија 23.04.2015 | 08:42
Приче о највећим авионским несрећама

У препуном кафеу посетиоци свих узраста слушали су о шест највећих светских авионских несрећа, а поред аутора, о књизи су говорили и Зоран Модли, Бранко Рајчевић, Мирослав Лазански и Зоран Рапајић.

- Ми смо кроз књигу Александра Симића упознали свет ваздухопловних несрећа које су промениле авио-индустрију - рекао је Зоран Модли, радијски новинар и професионални пилот, истичући да је људски фактор најчешћи узрок трагедија на небу.

Војни коментатор Мирослав Лазански, примећујући да се књига појављује управо у време када су учестале вести о авионским несрећама, додао да има четири фактора за овакве трагедије.

- Први фактор је механички, односно технички, други и најважнији је људски, трећи и четврти односе на простор где се слеће, односно писту, као и на метеоролошке услове - казао је Лазански, истичући да је емотивна стабилност пилота изузетно важна.

Аутор књиге, др Александар Симић, каже да му је требало око деценију да скупи све податке престављене у књизи.

На питање одакле потиче његова љубав према авионима, Симић је испричао нашим репортерима да је за све заслужна - његова мајка.

- Моја мајка је радила на београдском аеродрому, па сам често ишао са њом на посао, где сам се први пут сусрео са авионима - објаснио је др Симић.

За крај, аутор се помало и нашалио, али и умирио оне који пате од страха од летења необичном статистиком: "већа је вероватноћа да се оклизнете на кору банане, него да вам се догоди авионска несрећа".

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цирих

23.04.2015 07:54

Апсурд је да Др. Симић, светски признати експерт, најмање је цењен и поштован у својој земљи Србији. У ваздухопловству Србије на кључним местима седе људи, политички полтрони, који су авион видели само на слици.

ОДГОВОРИТЕ