"Рат исцрпљивања" Америке са Русијом

Сједињене Америчке Државе очекују да ће актуелна конфронтација са Русијом потрајати барем до 2024. и да ће укључивати више праваца, како предвиђа нацрт ревизије политике према Москви коју припрема Вашингтон, наводе светски медији.

Свијет 22.04.2015 | 22:48
"Рат исцрпљивања" Америке са Русијом

Вашингтон, при томе, жели да обезбједи подршку својих европских савезника за даље јачање притиска на Москву, пише данас сајт "Раша тудеј".

Очекивани дипломатски и економски "рат исцрпљивањем" помиње се у документу о преиспитавању политике према Русији који тренутно припрема Селест Воландер, специјални помоћник председника Барака Обаме и званичник Савета за националну безбедност задужен за Русију и Евроазију, преноси италијански лист "Стампа".

Италијански дневник наводи да је детаље о предстојећој промени политике САД према Москви сазнао из нацрта који је Вашингтон послао влади у Риму како би координисали будуће напоре.

Америчке дипломате кажу да је Русија променила свој кооперативни став који је заузела после распада Совјетског Савеза и да сада користи силу за одбрану својих националних интереса, наводи лист.

Промени доприноси и личност руског председника Владимира Путина који ће, како Вашингтон очекује, остати на власти барем до 2024. године.

Та промена стратегије према Русији постала је видљива са украјинском кризом, али се појавила још 2008. године са конфликтом у Јужној Осетији када је Русија употребила војну силу.

Решење Вашингтона за ову нову Русију је наставак притиска на Москву помоћу санкција, док истовремено њене суседе "мами" економском помоћи и инвестицијама, пише "Стампа".

Тренутна рунда санкција, како се наводи, нема за циљ да остави превелике последице по руску економију, тако да би претња оштријим санкцијама могла да се примени.

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СЕНОВИЋ

22.04.2015 12:08

Поента свега је гасовод кроз Украјину. Бајден је купио део а остало се за сада не зна. Пиндоси неће да дозволе да се УК заобиђе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

22.04.2015 14:00

Ови су баш блесави. Па сваки нормалан човјек зна да су у стању одмах би економско и војно сломили Русију. Оставили су себи дуг рок. У следеће 3-4 године Русија ће њима уводити санкције или ће папрено плаћати за све што долази из Русије. Изградња два нова госовода, побољшање пољопривредне и привредне ситуације за шта имају велики потенцијал драстично ће промјенити односе.Онда ће моћи заврнути гас и увести забрану зоне лета по потреби. Све ће пући по ЕУ (и Украјини) а и долар би могао да страда какве су припреме почеле.

ОДГОВОРИТЕ