ЕУ о доласку Тачија: Србија да поступи по Бриселском споразуму

Европска унија очекује да Србија поштује процедуру предвиђену Бриселским споразумом у случају посете осуђеног терористе Хашима Тачија Београду, иако су српски званичници најавилли његово хапшење.

Србија 17.04.2015 | 22:32
ЕУ о доласку Тачија: Србија да поступи по Бриселском споразуму

"Током дијалога о нормализацији договорена је процедура узајамних посета српских и косовских званичника која предвиђа да се све решава преко официра за везу", рекла је портпаролка Високе представница ЕУ Маја Коцијанчич на редовном састанку за новинаре.

Задатак официра за везу је да помажу спровођење договора постигнутих током бриселских дијалога.

Она је рекла да у ЕУ очекују да се та процедура поштује и у овом конкретном случају, док је министар српске полиција најавио да ће апсолутно поступити по закону и потерници за Хашимом Тачијем и привести га правди, уколико посети Београд.

Међутим, званични Бриселу се јуче, такође, "оградио" истаквши да ЕУ није ни иницијатор ни организатор скупа на којем би могао да учествује Тачи и да сходно томе не било умесно да то коментаришу.

Тачија је суд у Србији 1997. године у одсуству осудио на 10 година затвора због тероризма. Потерница за бившим лидером ОВК још је на снази.

И поред најављеног хапшења, из Приштине поручују да Тачи не одустаје од пута. "Тачи је добио позив и спреман је да иде. Сад је све на властима у Београду", каже Тачијев саветник Арђан Арифај.

Тачи је позван на скуп о европским интеграцијама западног Балкана, који ће од 23. до 25. априла бити одржан у Београду, саопштио је организатор тог скупа невладина организација Омладински одбор за образовање.

Извор: Србија данас

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Тамо Далеко Бреее

17.04.2015 17:32

Политика дуплих стандарда се наставља...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

17.04.2015 19:21

Одмах укинути ту организацију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

18.04.2015 05:29

Западним олошима потребан рат и спремни су на све да малу Србију по ко зна који пута учине иницијатором свјетских сукоба! Тачи треба да заврши у затвору а ЕУ нек докаже да није теротиста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

18.04.2015 05:37

Ста цовек да помисли о онима који стите или"гурају" овакве као сто је овај косовски лик,коме оцигледно није место у политици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.18.04.2015

18.04.2015 07:28

Србија ако дозволи да дође злочинац Тачи у Београд, грађани Србије треба да протествују све док цела гарнитура власти од преседника Србије па на доле, сви да поднесу оставку. Где с Срби са Косова, зашто се не буне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

18.04.2015 11:01

Ако Змија Тачи дође у Србију а не буде моментално ухапшен биће то дно дна.То би представљало фактичко признање нарко-шиптарске творевине Косово. Хоће српски зликовац и шверцер људских органа да шета Београдом,шта ће бити следећи услов Берлина и Вашингтона Београду да се Змији подигне споменик на Врачару, или неки мост да се назове по њему.Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

19.04.2015 14:19

То би било као кад би Бин Ладен дошао на молитвени доручак у Бијелу кућу.

ОДГОВОРИТЕ