Дама која смије да се "качи" са Путином

Одупрела се свим притисцима, ризиковала и успела да позиционира рубљу на реални ниво. Чак је и једина жена која сме да се "закачи" са Владимиром Путином.

Свијет 14.04.2015 | 22:31
Дама која смије да се "качи" са Путином

Њу зову другом најмоћнијом женом Русије. Иако се чинило да "руска кола јуре низбрдо" због пада рубље, ових дана је стигла вест да рубља полако враћа своју снагу у односу на евро и долар.

Рубља је поновно занимљива и улагачима и штедишама, а с обзиром на раст цена нафте, предвиђени колапс руске економије је, барем засад, заустављен, пише Јутарњи.хр.

За опоравак рубље најзаслужнија је једна од најблискијих Путинових сарадница и особа која је један од главних носитеља “Путиновог економског програма” - енергична 52-годишња председница Средишње (народне) банке и донедавна председникова помоћница за економска питања, Елвира Набиулина.

Набиулина није подлегла паници која је завладала Кремљем због пада рубље, него је, упркос претњама, одбила да из резерви убризга средства за спас руске валуте. Чекала је и калкулисала са другим параметрима.

Ризиковала је, али је успела (цене нафте су прискочиле у помоћ), а њене речи “брокерима са берзе треба хладан туш, нећемо се више борити са тржиштем” пренео је Блумберг са кризних седница Средишње банке у коју су богобојажљиво гледали владари Русије.

Такав ризик се исплатио, тржиште се стабилизовало, а рубља је почела да се враћа на реални ниво. Руски медији су брујали: Да ли је Елвира Набиулина жена којој Русија дугује спас?!

Московски медији пишу да ова дама уме и да се закачи са Путином, а он јој за сада једе из руке. Угледни недељник "Огоњок" прогласио ју је другом најутицајнијом женом Русије, иза шефице Сената Валентине Матвијенко за коју кажу да је политичка фигура. Додуше, Набиулина има и критичаре који сматрају да је она “највећи непријатељ руске индустрије”.

О њеном приватном животу мало се зна. Удата је за директора Више економске школе Јарослава Кузминкова који јој је био ментор на докторату. Имају сина Василија. Зна се и да у ноћним сатима каткад пројури московским улицама у Јагуару "С Тyпе".

Процветала у најмрачнијем раздобљу Русије

Набиулина, једна од најбољих студенткиња Економског факултета Универзитета у Москви, улетела је у посао у јеку најтмурнијег раздобља Русије: распад СССР-а, економија на рубу провалије, барел на 20 долара, политичка нестабилност.

У време доласка Путина у кремаљске одаје 2000. радила је у Центру за стратешке одлуке где је убрзо запела за око Путиновом пријатељу и финансијском магу Герману Грефу, као и пост совјетском кремаљском староседеоцу Анатолију Чубајсу.

Набиулина није пропустила шансу, а Греф јој је дао ветар у леђа и довео је у Министарство економског развоја које је она преузела баш кобне 2008. када је почела рецесија. Иако су Алексеј Кудрин, тадашњи министар финансија, и Греф "покупили кајмак" када се Русија извукла из кризе, јасно је да ни Набиулина није била неважан чинилац.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

xx

14.04.2015 17:22

Па ста, исто ко и Мајкицка! И она има успесну репутацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да

14.04.2015 21:22

Красиваја дјевуска.Оцен харасо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

15.04.2015 05:35

Упоредити ову господју и насу Мајкићку и све ће вам бити јасно докле смо догурали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

16.04.2015 13:55

Па видите да је успјесна, знате сто па она је Муслиманка родјена Босанка.

ОДГОВОРИТЕ