Срби на КиМ: Мир и боље сутра највећа жеља

Мир, љубав и боље сутра највеће су жеље Срба на Косову и Метохији који Васкрс традиционално прослављају одласком у цркве, окупљањем и дружењем.

Србија 12.04.2015 | 19:45
Срби на КиМ: Мир и боље сутра највећа жеља

Незаобилазни су и фарбање васкршњих јаја и свечани ручак, а упркос бројним недаћама, Срби на Космету се Васкрсу посебно радују и не напуштају своје обичаје.

Многи кажу да је то прилика за породична окупљања, а на овај дан знају да нису сами. На Васкрс, додају, не желе да размишљају о лошим стварима.

- Васкрс сваке године обележавамо тако што фарбамо јаја, окупљамо се у црквама и манастирима где уз молитве заборављамо на проблеме и тешкоће - прича Евица Ђорђевић из Призрена.

Она је истакла да је живјети у Призрену тешко, али да никада неће заборавити своје обичаје и престати да слави Васкрс, Божић и друге празнике.

- Иако постоји релативна слобода, ипак немамо осећај праве слободе и мира. Увек има повремених провокација. Тешко је некоме објаснити како се овде живи - прича Ђорђевићева.

Напомиње да се послије прослава у црквама и манастирима Срби враћају у своје домове, за свечану трпезу на којој су јела направљена према рецептима њихових бака. Прослава васкршњих празника наставља се у кругу породице уз традиционално такмичење чије је јаје најјаче.

- Они који су се расули по свету се тога дана враћају у Призрен да са својим најмилијима прославе Васкрс. Овде се народ не предаје и чува своју традицију и обичаје - казала је Ђорђевићева, чија је ћерка Милица један од најмлађих српских житеља у Призрену и околини.

Служба у црквама и манастирима на Космету на Васкрс почиње тачно у поноћ свечаном литијом око храмова и читањем васкршњег јеванђеља, а наставља се до пет часова ујутро. Послије свете литургије вјерници који су постили се причешћују.

Богослужењима, поред Срба са Косова, присуствују вјерници из разних крајева Србије и иностранства.

Срби с Косова и Метохије кажу да је прослава Васкрса суштина православне вјере и да се то не смије заборавити.

- Како је рекао апостол Павле, да Христос није васкрсао, узалуд би била вера наша. Он нам је поручио да треба да верујемо у Христово васкрсење које је произашло из његовог страдања и тродневне смрти. Управо је вера оно што одржава Србе на Косову и Метохији. Зато у овим тешким тренуцима нашим људима овде много значе црквени празници, посебно Васкрс - поручује отац Саво Шмигић из Епархије рашко-призренске.

Подршку Србима на Косову и Метохији већ много година пружа и предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији из Бањалуке Милорад Арлов.

Он каже да Срби на Косову поштују своје обичаје и да им прослава Васкрса, Божића и других празника много значи.

- Црква им је једино мјесто гдје се осјећају слободно, окупљају и друже, тако да редовно иду на литургије. Стварност је да живе тешко и у муци, али се ипак држе својих обичаја - рекао је Арлов.

Поклони

Арлов је и ове, као и претходних година, пред Васкрс посјетио Србе на Косову и однио им поклоне братског народа из Републике Српске.

- Ишли смо у Призрен и однијели поклоне и новац за дјецу. Њима свака подршка доста значи, али више им значи што неко мисли на њих него материјалне ствари. Дјеца су нас дочекала весела и раздрагана у манастиру Светих архангела у Призрену - казао је Арлов.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

марко

12.04.2015 08:40

Спремте се,смпремте цетници да Васкрснемо свету земљу Косово!!!

ОДГОВОРИТЕ