Српској (не)припада 73% надлежности?

План европских интеграција још није ни на помолу, иако се без тог документа не може кренути у процес европских интеграција након што БиХ преда кандидатуру за чланство, речено је из европских дипломатских кругова.

Босна и Херцеговина 11.04.2015 | 08:43
Српској (не)припада 73% надлежности?

Оно што је најзанимљивије је то да наши европски извори тврде да се у Бриселу чуде одакле је РС извукла проценат од 73 одсто надлежности које ће у европским интеграцијама припасти ентитетима. Додуше, они истичу да се може десити да буде и више од 73 одсто, али да се то може знати тек када буде усвојен план европских интеграција, у којем ће бити таксативно наведено како ће се европска правна стечевина преносити на наше законодавство и које институције ће бити задужене за поједине задатке из европских интеграција.

ДЕЦИДНО

Са друге стране, у Влади РС су децидни - документи Дирекције за европске интеграције БиХ и Европске комисије тачно наводе које надлежности припадају ентитетима. Тако Жељка Цвијановић, предсједник Владе РС, која се прије ступања на премијерску дужност примарно бавила европским интеграцијама, истиче да проценат од 73 одсто надлежности није изречен напамет.

"Без обзира на то шта они сада говоре, подсјећам да постоји програм на нивоу БиХ, који су заједно радили Европска комисија и ДЕИ, који врло јасно идентификује које су то институције и за шта су оне надлежне. Теме преговарачких поглавља су референтна тачка да вам кажу колико ко има надлежности. И ево ја кажем, на основу свих преговарачких поглавља и тема које су тамо садржане, 73 одсто су надлежности РС и ја стојим иза тога", рекла је Цвијановићева.

Она је, такође, негирала наводе које су добиле "Независне" да се без механизма координације може ићи у европске интеграције, али да је план интеграција документ без којег се не може. Цвијановићева, наиме, истиче да план није могуће ни израдити без механизма координације, који ће одредити које надлежности припадају којем нивоу власти.

СТРАТЕГИЈА

"Баш зато јер немамо механизам координације, нисмо ни могли да израдимо програм интегрисања. На крају смо схватили да, док не препознамо надлежности и ко шта ради, нећемо моћи доћи до тог документа на основу којег се прво прави план интеграција па онда секторске стратегије, на основу којих се може израдити и програм повлачења средстава из ИПА ИИ", објаснила је Цвијановићева.

Званично, пак, у Делегацији ЕУ кажу да Европска комисија ни друге европске институције никад нису изнијеле податак колико којем нивоу власти надлежности припада и одбацују податак од 73 одсто.

"На БиХ је да одреди и успостави план за усвајање европске легислативе, а с обзиром на то да такав план још није дефинисан и да не постоји никакав званични документ поднесен Европској комисији у којем би биле дефинисане надлежности на различитим нивоима власти, ЕУ није ни сада нити је била раније у позицији да изнесе било какав податак с тим у вези. Тако да се сви проценти који се спомињу у медијима могу само сматрати спекулацијама", рекао је Енди Мекгафи, портпарол Делегације ЕУ.

Мекгафи је додао да је, иако за план усвајања европске легислативе не постоје конкретни рокови, искуство других земаља у процесу проширења, посебно у нашем региону, показало да је усвајање плана неопходно за одређивање приоритета и постизање напретка у европском интеграционом процесу.

ПРЕГЛЕД

У ДЕИ БиХ су рекли да БиХ још нема цјеловит плански документ у процесу интегрисања који би дао свеобухватан преглед обавеза из процеса, активности, извршиоце и рокове.

"Државе у процесу проширења уобичајено израђују такозвани програм интегрисања. Његов суштински, али не и једини дио, односи се на план усклађивања домаћег законодавства са правном стечевином ЕУ. Програм интегрисања је уобичајено документ који садржи преглед свих активности у процесу, носиоце тих активности и рокове за реализацију", рекла је Марина Каваз-Сиручић, портпарол те институције.

Према њеним ријечима, програм интегрисања је значајан, јер би његовом израдом било испланирано која институција или више њих, у складу са надлежношћу и у сарадњи треба да преузме одговарајући дио правне стечевине ЕУ и угради га у домаћу легислативу, којом врстом правног акта и у ком року.

Извор: Независне новине

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

родјо

11.04.2015 06:53

Ви сте се давно интегрисали.Све је осим ваздуха вец одавно опорезовано,под слоганом ,,ИНТЕГРАЦИЈЕ ЗА ЕУ;

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

11.04.2015 06:56

Јадна зена,не зна ни ста ради ни ста прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

11.04.2015 06:59

Спска до независности

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

11.04.2015 08:09

Иди проси од ММфа то ти доста боље иде од размисљања

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

11.04.2015 08:34

Јос само да се ова интегрисе са самом собом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чекајући Олафа

11.04.2015 08:46

Може ли се како избјећи отварање 23. поглавља. Ако се то отвори осташно без главара, па како ћемо онда у ЕУ тако обезбглављени, без поглавица нашијех врлијех.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

11.04.2015 09:52

Плавуша зна осим да преводи и да рачуна!!! Упорно тврди да њој треба 73 и да иза тога стоји то није напамет рекла него је измјерила. Е не знам ко ти је онда мјеродаван можда шиповачки змај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

11.04.2015 10:12

Бас зато сто се немате гдје висе задузит дацете г.зе за оних 800 милиона сто даје еу... само вам не одговара сто це највецим дијелом располагати савез за промјене а ви цете добит мрвице али и на мрвице пристајете јер је будзет супаљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

змај

11.04.2015 10:55

Мозе ли вам у овом слуцају ЗМАЈ из Сипова помоци ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

интеграције по СНСД-у

11.04.2015 11:10

То вам у преводу знаци несто као ако у будзету буде пара за икакав посо са стране активирамо те интеграције илити Интеграл Инзињеринг да интегрисе и помете све вискове пара из будзета.

ОДГОВОРИТЕ