Ко су жене џихадисти?

Видео-снимск мистериозне групе сиријских жена џихадиста, које нису повезане са екстремистичком Исламском државом, објављен је на Јутјубу.

Свијет 10.04.2015 | 23:00
Ко су жене џихадисти?

Исламисткиње које су стациониране у Алепу кажу да желе да се "боре за своју религију и своју земљу" и да буде "једнаке са мушкарцима".

На снимку се види група од неколико десетина жена одевених у црни никаб, са оружјем у рукама, како узвикују Аллаху Акбар (Бог је велики) и друге верске пароле.

Њихов камп се налази у једној од настаријих цркава у региону, цркви Светог Симеона Столпника, која се налази на северозападу Сирије.

"Научиле смо да пуцамо и баратамо оружјем", рекла је једна од жена у кампу..

"Овде стојимо у равни, раме уз раме, са нашим синовима и мушкарцима на ратиштима, јер је улога жене подједнако важна као и улога човека", додала је она.

Друга жена је открила да ће ускоро бити виђено “45 сестара обучених да нишане и пуцају како се крећу од Алепа до Идлиба, и коначно стижу до централне Сирије".

Група ових жена делује независно од Исламске државе и Ал-Нусре, а стручњаци тврде да овај камп џихадисткиња подсећа на пропаганду милитантних група.

“Оне кажу да су се окупиле како би вежбале и браниле свој народ и земљу, али је џихад најбољи термин који их описује, ипак дефинитивно нису повезане са ИД”, рекао је за Индепендент Чарли Винтер који се бави проучавањем оваквих група.

Подсетимо, почетком године, џихадисти Исламске државе објавили су приручник за жене уи ком наводе да је "легитимно" да деветогодишње девојчице буду удате за борце и прихвате своје улоге жена, мајки и домаћица.

(Б92)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мд

11.04.2015 07:56

Било би добро ратовати против њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

11.04.2015 11:25

Оне нису муџахединке него "сестре милосрднице", сада ће свака свезати око себе по 3кг експлозива и у "акцију".

ОДГОВОРИТЕ