Зашто је женско шишање скупље од мушког, као и све друге преваре

Да ли знате да ћете скупље платити хемијско чишћење женске кошуље, него мушке?
Многи производи намењени женама се уопште не разликују од производа за мушкарце – али су они ипак скупљи за жене.

Србија 10.04.2015 | 22:30
Зашто је женско шишање скупље од мушког, као и  све друге преваре

Ценовник базиран на полу, који је познат као „порез на жене“ или „розе порез“, је феномен који је познат од 1995. године, када је у Калифорнији објављена студија по којој жене годишње плаћају 1.351 долар више него мушкарци, за исте производе. Ова студија је имала такав утицај да је Калифорнија постала прва и једина држава која је забранила полну дискриминацију при формирању цена производа.

Ипак, у осталим државама је ова дискриминација и даље присутна, а тестирањем које је двоје америчких држављана спровело, утврђени су запањујући подаци.

Мушки бријачи марке Схицк, Хyдро 5 за мушкарце и Хyдро Силк за жене, имају сваки по пет оштрица, али женски бријач кошта 1,41 долар више него мушки.

Такође, креме за лице против бора марке Неутрогена, које садрже исте супстанце и за жене и за мушкарце, су скупље за жене за 1,07 долар него за мушкарце.

Док је компанија „Схицк“ одбила да коментарише видео који је направљен, „Неутрогена“ је изјавила да је разлог због кога су женски производи скупљи од мушких повезан са „одређеним бројем пресудних фактора, укључујући и разлике у самом паковању прозвода, модификацијама које утичу на сам процес производње, и даље на формирање цене у малопродаји”.

Оваква дискриминација се дешава и са многим другим производима, али и услугама, као што је шишање косе, које је некада и три пута скупље за жене него за мушкарце. Иста ствар је и са гардеробом, али и са хемијским чишћењем! На пример, хемијско чишћење женске кошуље ћете платити за 0.25 долара више него мушке, наводи се у овом видео снимку. Заправо, једини производ који има исту цену је унисеx “Оxфорд” мајица, и она кошта 74,99 долара. Иронично, зар не?

Можда је време да и нежнији пол почне да купује производе за мушкарце, ако је то једини начин да прође јефтиније.

(Србија данас)

Коментари / 0

Оставите коментар