Храна ни у 20 извозних производа из БиХ

Иако БиХ посједује одличне услове за развој пољопривреде и прехрамбене индустрије, чему се посљедњих година веома тежи, највећи извоз се ипак биљежи у секторима металске, машинске и дрвне индустрије.

Босна и Херцеговина 10.04.2015 | 22:08
Храна ни у 20 извозних производа из БиХ

Тако се, према подацима Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ, међу првих 20 извозних производа из БиХ не налази ниједан прехрамбени, док појединачно посматрано доминирају сједишта, алуминијум, обућа са ђоновима, струја, резана грађа, нафтна уља, намјештај, те дијелови о прибор за моторна возила.

Међутим, посматрајући структуру увозних производа, уочљиво је да су се, поред оних доминантних из области минералних производа, машинске и текстилне индустрије, међу топ 20 увозних производа нашли и пшеница, чоколада, разни прехрамбени производи, хљеб, пецива, колачи и пиво.

Оно што је посебо поражавајуће, а на шта упозоравају и стручњаци из ове области, је чињеница да се већина тих увозних прехрамбених производа може надомјестити домаћим, али по том питању још ништа није урађено.

У СТК БиХ рекли су да је, у посљедње три године, примјетно да су главни извозни производи БиХ производи металске индустрије с нижим степеном обраде, дијелови за машинску индустрију, минерални производи, производи од дрвета, као и поједини производи хемијске индустрије.

Истовремено, када је ријеч о увозу БиХ у посљедње три године, из СТК БиХ су рекли да је примјетно да су производи с високом додатном вриједности, попут машина, механичких уређаја, електричних машина и опреме, те возила, уколико се изузму производи минералног поријекла - нафта и нафтни деривати, најзначајнији производи у увозу БиХ.

"Поред ових, БиХ увози и велики број најразличитијих производа за широку потрошњу, посебно прехрамбених, хемијских, за које постоји реална могућност супституције домаћим производима", навели су из СТК БиХ, у свом најновијем билтену "Инфоком" и додали да, упркос тој чињеници, спољнотрговински подаци показују да на том плану нису учињени значајнији помаци.

Када су у питању сектори пољопривреде и прехрамбене индустрије у БиХ, из СТК БиХ истичу да се они одликују великим несразмјером потенцијала и остварених резултата пословања. Наиме, они су става да, иако БиХ располаже изванредним климатским и другим условима за развој производње различитих облика пољопривредне производње и значајним капацитетима прехрамбене индустрије, овај сектор је суочен с бројним и дуготрајним проблемима. То поткрепљују чињеницама да су велика подручја плодног земљишта годинама необрађена, да је сточни фонд недовољан и за задовољење минималних потреба прерађивачких капацитета и потрошње.

Међу кључним проблемима општег карактера, економски стручњаци су издвојили проблеме финансирања и осигурања обртног капитала, недовољне или непостојеће подстицаје за производњу и извоз, те прекомјеран увоз и нелојалну конкуренцију на домаћем тржишту. Поред тога, ту је и спорост преузимања и имплементације прописа ЕУ, неусклађеност прописа на ентитетском нивоу, (не)формирање институционалне инфраструктуре, спорост имплементације мјера из "мапе пута" и недовољна контрола инспекцијских тијела, посебно увозних производа.

Зоран Павловић, економски аналитичар, рекао је да је очигледно ситуација таква да смо ми народ који не препознаје своје могућности.

"Разлог томе је у чињеници да од пољопривреде или у вези с пољопривредом имамо значајан број породица које се ослањају практично на набавку хране на тај начин. Са друге стране, не радимо апсолутно ништа на подршци програмима производње у пољопривреди", рекао је Павловић и додао да за производњу у пољопривреди имамо потенцијал, људе и земљу.

Из тог разлога је, како је казао, невјероватно да ниједно од домаћих министарстава пољопривреде не препознаје могућносат и потребу самозапошљавања малих некомерцијалних домаћинстава и њихово претварање у комерцијалне произваче, који би кроз ланац снабдијевања били повезани с прерађивачким капацитетима. Он је истакао да продаја пољопривредних производа уопште није упитна када су у питању земље региона, па чак и ЕУ, у које извозимо само мед, сирову кожу и рибу.

(Независне)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Требиње

11.04.2015 11:33

Прво мјесто по извозу из БиХ у западне земље јесу школовани млади људи, а извоз на јужне и југоисточне земље јесу муџахедини који се боре у ИД.А ту наравно не смијемо заборавити енорман извоз капитала од стране домаћих тајкуна за потребе швајцарских банака и развоја оф-шор компанија и привреде Кајманских острва,Кипра...

ОДГОВОРИТЕ