Бициклом до Токија

Краљевчанин Драган Шибалић у недељу, на Васкрс, креће у нову авантуру: До престонице Јапана за пола године прећи ће бициклом 20.000 километара. У Москви за Дан победе.

Србија 10.04.2015 | 16:56
Бициклом до Токија

На Васкрс, најрадоснији хришћански празник, Краљевчанин Драган Шибалић (37), заљубљеник у спорт, започиње нову бициклистичку авантуру. Под слоганом "Србија до Токија" намерава да на два точка превали око 20.000 километара, од Краљева до јапанске престонице!

Пут до Земље излазећег сунца преко Мађарске, Украјине, Казахстана, Русије и Монголије, па све до Владивостока одакле ће трајектом ићи до Јужне Кореје. Ту га чека још 1.500 километара "копнене" вожње, а потом и деоница коју ће трајектом прећи до Јапана. Према његовим проценама, ово путешествије ће потрајати најмање шест месеци.

- Планирам да дневно прелазим од 100 до 150 километара. Када будем у могућности спаваћу у хостелима, а кроз Русију и Сибир, где су огромне раздаљине између градова, користићу шатор. Намирнице ћу куповати успут у продавницама. Желим да на вулканској планини Фуџијама, на надморској висини од 3.776 метара поставим српску заставу - открива Шибалић детаље своје авантуре. - У Србију планирам да се вратим авионом из Токија, мада бих, уколико се ствари поклопе, највише волео да из Владивостока до Москве путујем транссибирском железницом.

Као велики заљубљеник у бициклизам, упорни и храбри Краљевчанин је прошле године превалио укупно 11.220 километара, и то 7.500 у марту и априлу да би пружио подршку кошаркашима црно-белих у Москви, Краснодару и Истанбулу, и још 3.720 километара у септембру да би бодрио српске кошаркаше на Светском шампионату у Шпанији.

- Са сваког путовања враћам се богатији за нова искуства и пријатељства. Наравно, ту су и разне догодовштине. У Чеченији су ми нудили новац и преноћиште, када су чули да сам из Србије, а у Грузији су покушали да ми украду бицикл - додаје Шибалић кроз смех.

За најновију авантуру до Јапана потребно му је око 4.000 евра. До сада је обезбедио око 3.000, од спонзора и пријатеља, док ће му локална самоуправа пре поласка на рачун уплатити 100.000 динара.

У МОСКВИ ЗА ДАН ПОБЕДЕ

Уколико не буде непредвиђених околности, Драган Шибалић планира да у Москви 9. маја присуствује прослави Дана победе над фашизмом.

- У Москви ћу бити гост код наших људи, који тамо живе и раде, као и у Казању и Новосибирску. У Токију ми је заказан пријем у нашој амбасади - додаје наш саговорник.

На симболичном пријему срећан пут су му пожелели градоначелник Краљева Томислав Илић, председник скупштине града Сретен Јовановић, и помоћник градоначелника Милун Јовановић.

Извор: Вечерње новине

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

дзевдет

10.04.2015 15:24

Пуно среце и срецан пут

ОДГОВОРИТЕ
Name

сесељ

10.04.2015 17:26

Цим мало замакнес,дизи палац и стопај,ниси луд толико винтати тоцак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напријед Србине

10.04.2015 18:03

Краљево и Српско Сарајево је уз тебе! Бравоо, Шиби!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

10.04.2015 20:19

Србија до Токија

ОДГОВОРИТЕ