Хашки трибунал не шаље налог Војиславу Шешељу

Хашко тужилаштво непријатно је изненађено што судија Жан Клод Антонети и Претресно вијеће Хашког трибунала још нису послали налог лидеру Српске радикалне странке /СРС/ Војиславу Шешељу да се врати у притвор у Шевенингену, пишу данашње "Вечерње новости".

Србија 07.04.2015 | 10:55
Хашки трибунал не шаље налог Војиславу Шешељу

Према информацијама којим лист располаже, главни судија у процесу против Шешеља није ни обавијестио Тужилаштво када ће поступити према налогу Жалбеног вијећа, који је издат прије седам дана, да се лидер радикала врати у Хаг.

Претресно вијеће нема одређен рок до када мора да одлучи, али је хашки тужилац Серж Брамерц, према изворима листа, већ очекивао да допис из Трибунала буде послат оптуженом, тачније истог дана када су судије из другостепеног суда то наложиле.

Када Претресно вијеће донесе одлуку, она се најприје шаље Шешељу. Уколико он одбије да се добровољно врати, што је и више пута најавио, Хашки трибунал ће упутити допис и Влади Србије са налогом да га испоручи.

Премијер Србије Александар Вучић поручио је да ће на себе преузети одлуку о Шешељу, али да ће тражити од Трибунала и писане доказе да се лидеру радикала - грађанину Србије поправило здравствено стање, па га сад тражи назад.

Он је подсјетио да је Шешељ управо због тешке болести враћен да се лијечи у Србију.

Шешељев љекар Милован Бојић препоручио је свом пацијенту да прошле седмице почне хемотерапију, што је Шешељ одбио уз образложење да терапија не смије да се прекида, а да уколико га врате у Хаг тамо не може да настави лијечење.

Предсједник СРС-а Војислав Шешељ вратио се у Србију у новембру 2014. године, након скоро 13 година проведених у притвору Хашког трибунала. Пуштен је уз два услова, да не разговара са свједоцима и да се врати у Холандију чим га позову.

У посљедњој одлуци Жалбеног вијећа указује се на то да је Шешељ прекршио ова правила.

Извор: Срна

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

сноуден

07.04.2015 09:51

Цовјек је провео дванест година у затвору. Пресуде нема. И то није забиљезено у историји медјународног права. Немој расписат потјерницу јер нема пресуде цовјек није осудјен.Против правно је затворен дванест година само зато сто је србин.Нека ми неко написе информацију или податак да постоји јос неко коме је кривицни поступак трајао дванаест година,а да се пре тога добровољно предао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

07.04.2015 18:31

Имају људи који су затворени вец 12 година у Гвантаму без оптузнице и суда.Вјероватно ЦЕ многи реци да је то уреду.

Name

китић

07.04.2015 11:34

Не може ми нико ништа јачи сам од Србије , могу само да ме мрзе Томо и Аца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА

08.04.2015 08:44

ШТА БИ ДАЛИ ДА МОГУ ОВАКО. ДА ТЕ МРЗЕ А ДА ТИ СЕ ДИВЕ! ЖЕЛИМ ТИ ДУГ ЖИВОТ БРАТЕ.

ОДГОВОРИТЕ