Пуна приправност због најављених падавина

Припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а, због најављених падавина, у пуној приправности, посебно на подручјима око Јужне Мораве, а тако ће бити и у наредних 48 сати, каже начелник Сектора Предраг Марић. Стање одбрамбених насипа у Обреновцу враћено на ниво из 2014, напомиње председник општине Мирослав Чучковић.

Србија 05.04.2015 | 17:57
Пуна приправност због најављених падавина

Упозорени су сви локални штабови за ванредне ситуације, а припадници тог сектора МУП-а су у сталном контакту са предузећем "Србијаводе", Републичким хидрометеорлошким заводом (РХМЗ) и осталим надлежним органима, преноси Тањуг.

"У ноћи између 5. и 6. априла очекују се, према најавама РХМЗ-а, већа количина падавина – од 20 до 30 литара по квадратном метру, а све екипе Сектора су у стању пуне приправности", навео је Марић.

Према његовим речима, у том временском периоду најкритичније ће бити подручје тока Јужне Мораве – од Прешева, Врања, Босилеграда, преко Ниша, Алексинца и Крушевца.

Марић је напоменуо и да се, уколико падавине буду веће од превиђених "не могу искључити могућности бујичних поплава на осталим мањим водотоковима".

"Све екипе Сектора су од јуче на терену, а подигли смо у потпуности капацитете свих наших снага", рекао је Марић, додавши да ће се током целе ноћи пратити ситуација на терену.

Председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је реконструкција насипа Чиковац у Великом пољу завршена, истакавши да је стање одбрамбених линија у тој општини враћено на ниво из 2014. године.

Чучковић је, обилазећи насип, истакао и да је Чиковац сада јачи него што је био, као и да је рађен од бољих материјала.

"Оно што је карактеристично за систем одбране у Обреновцу је то да смо побољшали и систем унутрашњих вода са додатним пумпама на фекалним црпним станицама како бисмо што је могуће више црпели воду из депресија које се налазе унутар града", навео је Чучковић, а саопштено је из те општине.

Падавине покренуле клизишта у Пожеги и Лучанима

У међувремену, обилне падавине покренуле су клижишта, која у општини Пожега угрожавају једно домаћинство, а у Лучанима прете да пресеку путеве.

Министар за ванредне ситуације Велимир Илић најавио је да ће хитно послати екипу, која ће урадити дренажне канале, како би се спречило даље урушавање брда у Пријановићима.

Реч је о делу државног пута првог приоритета и приступне комуникације за улазак у Пожегу, где је земља угрозила три домаћинства.

Министар Илић је обишао и општину Лучани, где је аларманта ситуација на путном правцу који преко Марковице води ка Чачку. Према његовим речима клизиште прети да однесе пут и потпуно обустави саобраћај.

"Велики проблем представља септичка јама која се налази поред школе у Марковици и излива се", рекао је Илић.

Илић је додао да су позвани представници ЈКП "Комуналац" из Чачка који ће пружити помоћ цистернама.

Истакао је и да је разговарао и са директорима ЈП "Путеви Србије" и "Штрабага", као и да су узети елементи за пројекте који ће санирати ове проблеме.

Коментари / 0

Оставите коментар