Видео-игре нису добре за дјецу

Играње видео-игара може имати негативан утицај на дечји развој, али не због насиља и експлицитног сексуалног садржаја, показало је истраживање Универзитета у Оксфорду.

Информационе технологије 03.04.2015 | 07:45
Видео-игре нису добре за дјецу

Истраживачи су анализирали процену понашања 200 ученика узраста између 12 и 13 година једне школе у југоисточној Енглеској коју су дали њихови учитељи.

Ученици су такође добили задатак да попуне упитник о навикама у вези са играњем видео-игара.

Истраживачи су уочили да је код оних ученика који су играли игре најмање три сата дневно у знатно већој мери била испољена хиперактивност, као и недостатак интересовања за школу, док веза између насилног понашања и играња видео-игара са експлицитним садржајем није пронађена.

Истраживање је такође показало да су деца која су у просеку мање од сата дневно играла игре са кооперативним и компететивним елементима, имала мање емоционалних проблема и проблеме са вршњацима.

“Могу се уочити везе између играња појединих типова игара и дечјег понашања, као и времена утрошеног на ову активност. Међутим, не можемо да кажемо да играње игара утиче на формирање лоших или добрих образаца понашања код деце. Такође знамо да су ризици везани за играње игара мали”, изјавио је доктор Енди Прзибилски, водећи научник истраживања и члан Интернет института Оксфорд.

Целокупна студија објављена је у магазину “Псyцхологy оф Популар Медиа Цултуре”.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар