Калифорнији пријети велика суша због марихуане

Марихуана је биљка којој треба много воде, а како је број фарми канабиса у Калифорнији у константном порасту , тако је и опасност од суше у овој америчкој држави све већа, упозоравају стручњаци.

Занимљивости 30.03.2015 | 07:58
Калифорнији пријети велика суша због марихуане

Иако је рекреативно коришћење марихуане у Калифорнији забрањено, гајење канабиса за медицниску употребу није и од 1996. године је у сталном порасту. Сваке године све је више приватних фарми које узгајају канабис.

Марихуана тражи много више воде од других биљака које се гаје у Калифорнији, као што је на пример грожђе, коме је потребно дупло мање воде.

Количина воде које биљке марихуане узимају из земље је толико велика, да је немогуће надоместити је заливањем, каже студија коју је објавио магазин Публиц Либрарy оф Сциенце.

Мањи потоци су потпуно пресушили због све већег броја фарми марихуане, док је из истог разлога, количина воде у многим рекама све мања. У неким рекама ниво воде се толико смањио, да је живот риба и осталог подводног света угрожен.

У закључку студије се наводи: “Ако стопа узгајања марихуане у северној Калифорнији настави да се повећава овим темпом, последице за водене врсте би могле бити катастрофалне. Ово није шала, ситуација је алармантна”.

Приватне плантаже марихуане се углавном налазе на северозападу Калифорније, у деловима који су густо пошумљени, изоловани и у којима је густина насељености мала. Због тога је отежан приступ надлежнима да направе стопроцентно тачно испитивање утицаја марихуане на сушу, па се страхује да је реално стање ствари још горе него што је објављену у магазину Публиц Либрарy оф Сциенце.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар