"Не препуштајте Србију Русији и Кини"

Русија и Кина настоје да попуне политички вакуум, који оставља Европска унија на Балкану, посебно у Србији, пише „ЕУ обзервер”.

Србија 29.03.2015 | 15:35
"Не препуштајте Србију Русији и Кини"

„Србија је посебно пријемчива на ове напоре, с обзиром да та земља себе доживљава као мост између Истока и Запада. Лидери ЕУ треба да се запитају да ли могу себи да приуште да запостављају Србију најмање још пет година“, наводи коментатор тог издања.

ПРОШИРЕЊЕ ЕУ НА ДНУ ЕВРОПСКЕ АГЕНДЕ

По његовом мишљењу, због тога што је Европска унија заокупљена украјинском кризом, Западни Балкан, као и дискусије о проширењу ЕУ пали су на дно европске агенде.

Тако је председник Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио да ће ширење ЕУ бити заустављено бар до 2020. Као резултат тога Брисел ризикује да изгуби најјачу полугу утицаја на будући развој Србије — могућност да се формулишу услови за преговоре о уласку у ЕУ, сматра „ЕУ обзервер“.

Ако ЕУ не покаже јачу заинтересованост за регион, Србија може почети да тражи алтернативне путеве, а ти путеви воде у Пекинг и Москву, наводи то издање.

СРПСКО-КИНЕСКИ СПОРАЗУМИ

Како се истиче, кинеска влада види Балкан као центар своје дугорочне стратегије убрзаног ширења трговине између Истока и Запада. Кинеске банке имају велике инвестиције у Србији.

Само 2014. Београд је потписао 13 споразума и меморандума са Пекингом у сфери финансија, инфраструктуре, телекомуникација и транспорта. Економска сарадња између те две земље ојачана је политичким споразумима, додаје „ЕУ обзервер“.

„ПРИРОДНИЈА“ АЛТЕРНАТИВА

„Природнија“ алтернатива за Србију јесте Русија, указује коментатор тог издања и подсећа да су две земље повезане историјским и културним везама.

Русија подржава став Србије према Косову, а Србија је једина држава-кандидат за чланство у ЕУ која није увела санкције Русији. Србија је такође, како се подсећа у тексту, једина земља ван Заједнице независних држава која има споразум о слободној тровини са Русијом.

Посебни односи између двеју земаља јасно су демонстрирани октобра 2014, када је руски председник присуствовао првој српској војној паради од 1986. године, наводи „ЕУ обзерверу“.

Извор: спутникнеwс.цом/ Вечерње новости

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

сноуден

29.03.2015 13:39

Само савез Русија Кина Србија Индија и Кореја.Европа дискриминисе и вредја и понизава српски народ као нацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ловац

30.03.2015 18:39

Ко је ставио прст доле ,није добар психицки,или мрзи истину.

Name

Игор БЛ

29.03.2015 13:53

Просао сам цијели свијет ни у једној од наведених земаља никад не бих позелио да зивим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

29.03.2015 15:38

Па јасно је да се у западној Еу боље зиви,али је питање ста ини то нуде нама.Да будемо вјецито јефтина радна снага због које це опет њихови градјани излазити на улице.Уосталом објqсни ми ста то имају добро земље попут Румуније или Словеније од Еу?Ја колико видим само дугове и онда грцки сценарио

Name

Требиње

29.03.2015 13:56

ЕУ оставите ви Србију и РС. Фокусирајте се ви на Ваше проблеме а нас оставите на миру. Полтрони амерички и ви ћете се сами од себе урушити а то сте и зарадили. Смета вам добар однос Срба и Руса па шта сте мислили прво сте нас бомбардовали 1995 и 1999 а сад очекивате да пузимо пред вама. Који сте лицемјери ни на годишњицу бомбардовања у Србији нисте послали чак ни амбасадоре а очекујете да се ми Вама приклонимо. Е па мало сутра. Живјела братска Русија и њен предсједник Владимир Путин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

29.03.2015 14:53

Нама су католици направили велику неправду. Под принудом су покрштавали Србе у тзв.Хрвате, који су под командом Ватикана у Јасеновцу живој српској деци очи вадили ножем. Пеку нас ране. Те слике нас изнутра прогањају. То је цивилизацијска срамота човечанства. Боже, Боже наш, сачувај нас куге И католичке Уније!

ОДГОВОРИТЕ
Name

но1

29.03.2015 16:44

Боżе правде

Name

Црни Груја

29.03.2015 16:52

Сунце излази на Истоку...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

30.03.2015 16:56

А залази на западу..

Name

ВИКИЛИС ОТКРИВА

30.03.2015 09:59

САМО САВЕЗ РУСИЈА КИНА И СРБИЈА ИНДИЈА И КОРЕЈА .ДОСТА ЈЕ И ТЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ КОЈА ДИСКРИМИНИСЕ УЦЕЊУЈЕ СРБИЈУ И ПОНИЗАВА.САМО САВЕЗ РУСИЈЕ И КИНЕ СРБИЈЕ ИНДИЈЕ И КОРЕЈЕ СРБИЈУ СПАСАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

30.03.2015 11:43

Благо се Србима сви нас хоће да имају за савезника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

30.03.2015 12:30

Слијепац би одавно видио шта је наша будућност. Они што су нас бомбардовали убијали нејач, рушили све што су стигли, гађали ракетама са осиромашеним ураниумом и касетним бомбама сада нам дају кредите да идемо у дужничко ропство да би то исто обновили. Русија би сада сигурно била гарант да нам више то неће радити. Треба им дозволити изградњу војне базе (што би она цјенила,ако може Бонсвил може и Русија) Фотографије са српских стратишта, посебно Јасеновца приказивати бар једном седмично да млади виде шта људски одпад ради ако има прилику!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо 30.03.2015

30.03.2015 12:40

Никада неће,Америка и Немачка се сложити да,Србија и Русија остану у добрим односима,јер то њима не паше.Србија је раскрсница за,Блиски Исток,јер преко ње морају путовати.Увек ћу,Србију уцењивати заради приступа у,Европској Унији је једина предност што нема граница.Остало је све нула.Више је сиротиње сада у,Европској Унији него пре што је било.Живим у држави,Европске уније,али ова држава слабије се живи него у бившој,Yуги. Мој је савет останите где сте сада боље ће те проћи, јер и ови што су у,Европи брзо ће ићи свако на своју страну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

31.03.2015 07:26

Што се не вратиш ако ти је тако лоше у ЕУ

Name

ја

30.03.2015 21:12

Па сто зелите онда сви преко гране ал на запад, сто неидете на исток у Русију или Кину гдје се гладује

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико_битан

31.03.2015 15:08

Ко се јос лози на ову тему није ми јасно.Геополитицки се зна који народ гдје припада и ста је природиније.Русија хммм Кина јос висе хммм ,Индија хахааа Корјеа бухахаааа јбт ни од овог народа никад нормалних људи.Запад је запад и увијек це остати то сто јесте је..с дрзаве гдје зиви 1% становниства у изобиљу а други лоцу по цосковима .Да је Кина добра не би имали ми кинеза на сваки цосак, а Индија па људи то су цигани који каскају за цивилизацијом 8000 година.

ОДГОВОРИТЕ